Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

novo

NESVRSTANI NISU ZLOUPOTREBLJENI! Vučić odmah reagovao na optužbe Vjose Osmani

"To je moj odgovor onima koji misle da je važno da nam drže filozofska predavanja i pridike", rekao je on

Objavljeno: 12.10.2021. 12:27h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je negirao tvrdnje kosovske predsednice Vjose Osmani da je samit Pokreta nesvrstanih zloupotrebljen za "prljavu i brutalnu kampanju" protiv Prištine i dodao da je taj skup iskorišćen samo za promociju Srbije i Beograda.

"Govorili smo o nekim trajnim vrednostima. O miru i stabilnosti, o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a to su vrednosti na kojima je Pokret nesvrstanih osnovan. I to nema nikakve veze sa njihovim vrednostima. Naš posao je da radimo i da se borimo", rekao je Vučić na Sajmu naoružanja u Beogradu.

Vučić je rekao da Priština misli da se problemi rešavaju tako što se svakodnevno daju agresivne izjave protiv Beograda, ali da je njemu drago što oni tako misle.

Dačić odbacio kritike o Samitu nesvrstanih i Rusiji

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je danas odbacio stavove po kojima je zvanični Beograd zloupotrebio aktuelni Samit nesvrstanih u korist Rusije. Dačić je za Televiziju Hepi rekao i da takve kritike "nemaju realnu osnovu". "Šta će Rusiji to, pa Rusija, recimo, ; periodično održava sastanke sa zemljama Afrike (koje su članice Pokreta nesvrstanih) ...i to su sve kritike koje nemaju nikavu realnu osnovu ", rekao je on. Na Samitu nesvrstanih u Beogradu, u svojstvu posmatrača učestvuje i Rusija.

Petković: Osmani svakodnevno gubi podršku na međunarodnom nivou, zato napada Samit nesvrstanih

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da napadi predsednice Kosova Vjose Osmani na obeležavanje 60. godina Samita nesvrstanih u Beogradu pokazuje nervozu, jer joj je jasno da svakog dana gubi podršku na medjunarodnom planu."U maniru ljubomornog deteta, Vjosa Osmani ponovo napada zvanični Beograd, pokušavajući da umanji sopstvene političke neuspehe i nedostatke koji su nedavno bili očigledni i medijima u Prištini", kazao je on, a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Portal Kossev objavio je juče da je predsednica Kosova Vjosa Osmani povodom održavanja samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu izjavila da Srbija ponovo zloupotrebljava svoj status posmatrača kako bi "iskrivila istinu o državi Kosovo".

"Mi nikoga ne varamo i ne obmanjujemo. Ako to neko radi, onda su to oni, i oni koji njih podržavaju", rekao je Vučić.

Govoreći o kritikama na račun održavanja samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, Vučić je rekao da je ove godine broj prisutnih, u vreme korone, čak za četvrtinu veći nego na 50. godišnjicu i upitao koliko je zemalja te 2011. godine povuklo priznjanje Kosova.

"To je moj odgovor onima koji misle da je važno da nam drže filozofska predavanja i pridike", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je slučajno da je Sajam naoružanja organizovan baš u vreme održavanja samita Pokreta nesvrstanih, Vučić je rekao da misli da jeste ali da bi mu bilo drago da nije.

"Veoma je važno da promovišemo ono što proizvodimo. Mislim da je sajam baš sada slučajno, ali bih voleo da je namerno, jer bi to govorilo o pametnom pristupu... Nadamo se dobrim ugovorima i nastavljamo saradnju. Uvek gledamo šta možemo da kupimo ili prodamo, a kako god okrenete, oko 20.000 ljudi je vezano za vojnu industriju", rekao je on.

(Espreso/Beta)