Kiseli kupus, Foto: Printscreen Youtube/Kako kiseliti kupus

JAKO JE ZDRAV

EVO KAKO DA NAJLAKŠE UKISELITE KUPUS! Prepun je VITAMINA C i odličan za ceo ORGANIZAM (RECEPT)

Napomena: za 50 kg kupusa potrebno je oko 800 gr soli

Objavljeno: 09.10.2021. 10:56h

Obavezan sastojak tradicionalne sarme i najpopularniji zimski izvor C vitamina - kiseli kupus!

Sastojci:

kupus mešanac (roze)

koren šargarepe

kuvana cvekla ili ren

Priprema:

Kupus ostavite da odstoji 2-3 dana. Očistite ga od spoljnih listova i dela korena, pa ga operite. U izvađen koren sipajte so, ređajte glavice u bure s korenom nagore. Između celih glavica kupusa, stavljajte polutke i četvrtine glavica kupusa, koren šargarepe, kuvanu cveklu ili ren. Pritisnite daščicama i kamenom. Nalijte hladnom vodom. Prekrijte čistom krpom ili poklopcem.

foto: Printscreen Youtube

Pretačite (crevom izvlačite vodu i vraćajte je nazad u bure) u početku dvaput nedeljno, a kasnije jednom nedeljno sve dok se ne ukiseli.

Napomena: za 50 kg kupusa potrebno je oko 800 gr soli.

foto: Profimedia

(Espreso)