Foto: AP

najveći su tu

LISTA 30 NOMINOVANIH ZA ZLATNU LOPTU: Na njoj samo jedan golman, dominiraju finalisti Lige šampiona!

Nagrada se dodeljuje 29. novembra

Objavljeno: 08.10.2021. 20:36h

Objavljena je lista 30 fudbalera nominovanih za nagradu namenjenu najboljem na svetu, čuvenu Zlatnu loptu Frans fudbala.

Na njoj su i dvojica najuspešnijih, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo koji se na istoj našao po 16. put zaredom. Tu je i FIFA igrač prošle godine, Robert Levandovski, koji bi verovatno poneo i ovo priznanje, ali je ono zbog pandemije otkazano prošle godine.

foto: EPA/Alexander Hassenstein

Po pet predstavnika imaju finalisti Lige šampiona, Mančester siti i pobednik Čelsi (doduše, Lukaku se tek ove sezone vratio na Stamford bridž).

Sem što se nagrada dodeljuje na kraju godine, umesto sezone, moguća je i bizarna situacija sa dodele najboljih igrača Lige šampiona kada je laskavu titulu poneo vezista Žoržinjo, iako je za najboljeg igrača sredine terena izabran njegov saigrač Ngolo Kante.

foto: EPA/Carl Recine

Jedini golman na listi je Đanluiđi Donaruma, bivši golman Milana, sada PSŽ-a i MVP Evropskog prvenstva.

Defanzivci: Sezar Antpilikveta, Leonardo Bonući, Đorđo Kjelini, Ruben Dijaš, Simon Kjer.

Vezisti: Nikolo Barela, Kevin de Brajne, Bruno Fernandeš, Fil Foden, Žoržinjo, Ngolo Kante, Rijad Marez, Luka Modrić, Mejson Maunt, Pedri.

Napadači: Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Karim Benzema, Erling Holand, Hari Kejn, Robert Levandovski, Lautaro Martines, Kilijan Mbape, Nejmar, Đerar Moreno, Mohamed Salah, Rahim Sterling i Luis Suares.

Nagrada se dodeljuje 29. novembra.

(Espreso)