Foto: Promo

PROMO

Ovo je devet najboljih mesta na svetu za ljubitelje knjiga – a jedno od njih nalazi se u Srbiji

Tokom 18. i 19. septembra, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture, održaće se Podgrađe Booktown, književni festival u Novom Sadu

Objavljeno: 16.09.2021. 10:06h

Ukoliko volite da čitate i vaš raj na zemlji je kutak ispunjen knjigama, postoji veliki broj tzv. „book towns“ širom sveta koje bi svakako trebalo da posetite – a jedan, onaj najbliži, možete već ovog vikenda i to u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture.

Naime, tokom 18. i 19. septembra, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture, održaće se Podgrađe Booktown, književni festival u Novom Sadu. Ukoliko posetite ovaj Booktown, čeka vas književno veče Svetislava Basare i Noć književnosti na čak osam lokacija, kao i Veče glomazne poezije Ramba Amadeusa, promocija knjige Jovane Rebe i Jefimije Medić „Pričkice”, predstava „Udarna vest”, nastup Kralja Čačka, tribina „Fabuloze” i predstavljanje mladog pisca Filipa Grujića. Tokom obe večeri u Podgađu očekuje vas i razmena knjiga pod vedrim nebom.

foto: J.Ivanović

Tokom ovog vikenda ulice ispod Petrovaradinske tvrđave vrve od knjiga, muzike, vizuelne umetnosti, i što je najvažnije - ljudi u živoj interakciji sa svojim omiljenim autorima i zvođačima, a sve u izvanrednoj atmosferi ovog obnovljenog baroknog dragulja.

A ovo su preostali najbolji gradovi knjiga na svetu po izboru Guardiana, a koje bi, kao ljubitelji pisane reči, svakako trebalo da uvrstite na svoju listu obaveznih destinacija za posetiti.

foto: Promo

Belprat (Katalonija, Španija)

Nalazi se u prelepom ruralnom okruženju u katalonskoj regiji Anoia, na svega 90 km od Barselone – ali, za razliku od ovog grada, u Belpratu je lokalno stanovništvo odušeljeno posetiocima, posebno rado svoja vrata otvaraju ljubiteljima knjiga. Tokom glavnog gradskog festivala, koji se održava prvog vikenda u junu, nekoliko lokalnih kuća privremeno se pretvaraju u „second hand“ knjižare, kako bi upotpunile mnoge tezge postavljene na natkrivenoj pijaci. Ovaj brend gradića koristi se i u humane svrhe – na nedavno održanom festivalu knjige su se mogle trampiti i za donacije banci hrane. Inače, ponuda od 20.000 knjiga u lokalnoj biblioteci posebno je fascinantna ako se ima u vidu da u ovom mestu živi manje od 100 stanovnika.

Fontnoa la Žut (Francuska)

Pre nego što je postao grad knjiga, ovaj gradić koji se nalazi 100 km zapadno od Strazbura, nije imao nikakve veze sa književnim svetom i sam je posedovao veoma malo knjižara. Ipak, Udruženje prijatelja knjige dodelilo mu je titulu pre 25 godina, sa ciljem promovisanja čitanja i pisanja i od tada doživljava procvat, otvaraju se preduzeća, knjižare, organizuju sajmovi knjiga i takmičenja u pisanju. Neobičan putokaz u centru ovog mestašca ukazuje na druge gradove knjiga širom sveta, plus zamišljene lokacije, uključujući izmišljeni Pellucidar, iz romana Edgara Rajsa Barouza.

Gold Cities/Zlatni gradovi (Kalifornija, SAD)

Gold Cities Book Town osnovan je u Kaliforniji 1997. godine, nakon što su lokalci Gari Stoleri i Džon Hardi posetili Hay festival u Velsu. Zapravo, ovaj „grad knjiga“ nalazi se na više lokacija – dve su glavne, Grass Valley i Nevada City, kao i „sateliti“, obližnji Penn Valley, North San Juan i Lake of the Pines.

Lileputhamer (Norveška) Iako svi gradovi knjiga prodaju knjige za decu, postoji samo jedan grad knjiga za decu – upravo ovaj. Lilleputthammer je zapravo mali avanturistički park za porodic, gde je glavni deo minijaturna kopija glavne ulice u gradu Lilehamer, Storgata, sa svim kućama izgrađenim onako kako su izgledale tridesetih godina prošlog veka. Postoji više od 40 prodavnica, dva hotela, tri kafića, dve pekare, policijska stanica i bioskop. Unutar ovog nalazi se Dečiji grad knjige - šest kuća posvećenih knjigama, gde se nalazi više od 15.000 knjiga za decu, najrazličitijih žanrova.

Monteređio (Toskana, Italija)

foto: J.Ivanović

Toskana je gotovo svima uvek pri vrhu liste želja za putovanja, te ukoliko planirate put tamo, dodajte na spisak i Montereggio, koji se nalazi na vrhu brda, a gde se ljubav prema knjigama gaji vekovima unazad. Prvom štamparijom u gradu je upravljao Jacopo da Fivizzano 1471. godine, a prva knjižara je tamo otvorena krajem svega dve decenije kasnije. Tokom narednih 100 godina, lokalno stanovništvo - ponekad i cele porodice – radili su kao putujući prodavci knjiga. Ovo mestašce od samo 50 stanovnika domaćin je svakog avgusta sajma knjiga i prestižne dodele nagrada - takmičenja u tihoj knjizi.

Obidos (Portugal)

Ovaj lep, istorijski gradić na brdu okružuju zidnie koje kriju srednjovekovni centar ispunjen kaldrmisanim ulicama i tradicionalnim kućama. Grad, koji se nalazi na oko sat vremena severno od Lisabona, ranije je bio najpoznatiji po godišnjem festivalu čokolade i kao dom likera od trešnje, ginjinhe, kada je pretvoren u grad knjiga – i od većine drugih razlikuje se po tome što nije otvorio nove knjižare, već su mnoge prodavnice samo dodale i knjige u svoju ponudu. Jedna od najlepših knjižara je Grande Livraria de Santiago, unutar gradske crkve iz 13. veka pored dvorca Obidos. Inače, Lisabon (pa i Obidos) bi svakako trebalo da imate na listu budućih destinacija i zbog činjenice da se, prema Ginisovoj knjizi rekorda, tu nalazi najstarija knjižara na svetu koja još uvek radi - Livraria Bertrand, osnovana 1732. godine.

Torup (Danska)

foto: Promo

Torup je neobičan čak i za grad knjiga. Danska zajednica sa oko 300 stanovnika ima dva dela: stari deo (selo od 11. veka); i novu zonu koja je od devedesetih godina prošlog veka bila dom eko-sela zvanog Økosamfundet Dyssekilde. Originalna ideja koja stoji iza ovog eko-sela bila je stvaranje vegetarijanskog, duhovnog i humanog sela, iako je sada fokus više na zajedničkom temelju vrednosti, nego na jednoj ideji. Selo je podeljeno u šest poluautonomnih grupa koje su odgovorne za spoljni prostor između domova i koje upravljaju sopstvenim budžetima i društvenim događajima.

Univerzitetski predavač i stanovnik Peter Plant stvorio je grad knjiga 2006. godine i sada je njegov predsednik.

Bredevort (Holandija)

Nalazi se u holandskom regionu Aalten, blizu granice sa Nemačkom, a grad knjiga postao je 2003. godine i bio je jedan od osnivača Međunarodne organizacije gradova knjiga.

Svake treće subote na Trgu Zand sa drvoredima nalazi se tržnica knjiga sa demonstracijama uvezivanja knjiga. Takođe postoji tradicija sajmova knjiga u maju i avgustu, koji privlače trgovce iz Nemačke, Belgije i Holandije, i još jedan za Uskrs za knjige sa popustom. Bredevort je takođe dom naprednog Boekencafea, koji vodi od nekadašnje gradske crkve Koppelkerk, sada kulturnog centra.

Četvrti Kaleidoskop kulture održava se od 2. septembra do 8. oktobra 2021. Celogodišnji projekat kulture zajedništva će i ovaj put, tokom pet nedelja, predstavljajući pet vrsta umetnosti, kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, i na kraju leta prikazuje prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

(Espreso)