Pranje voća, Foto: Profimedia

PROMENITE NAVIKE

AKO IZ CDC TAKO KAŽU, KO SMO MI DA SUMNJAMO: Mnogi ljudi tu GREŠE sa VOĆEM i POVRĆEM, a NIKAKO NIJE DOBRO!

Iako u želji za uživanja u tom voću i povrću, oguliti ga pre nego što ga operete loša ideja je ideja

Objavljeno: 12.09.2021. 17:47h > 17:50h

Voće i povrće bitan su deo zdrave prehrane, pružajući dovoljno vitamina, minerala i vlakana bez mnogo kalorija, zasićenih masti ili natrija.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mnogi ljudi čine veliku grešku s voćem i povrćem koja bi ih mogla dovesti u opasnost.

"Iako u želji za uživanja u tom voću i povrću, oguliti ga pre nego što ga operete loša ideja je ideja", kažu iz CDC-a.

Kada ogulite povrće ili voća koje nije oprano, možete preneti bakterije sa vanjske strane tog predmeta direktno na unutrašnjost koju ćete jesti.

Ako slučajno gulite voće pre pranja, možete povećati rizik od konzumiranja hrane koja je kontaminirana bakterijama, što vas može ozbiljno razboleti.

Iako Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje pranje proizvoda tekućom vodom i čišćenje voća i povrća pre konzumiranja, postoje određene metode čišćenja od kojih imate više štete nego koristi.

"Voće i povrće je porozno te može lako upiti sapun i deterdženti, uprkos temeljnom ispiranju što vam može izazvati mučninu. Stoga nikada ne perite voće i povrće sapunom ili deterdžentom" upozorava FDA.

Čak i ako ste dobro očistili komad proizvoda, stručnjaci kažu da postoje delovi tog voća i povrća koje biste ipak trebali izbeći.

I CDC i FDA preporučuju izrezivanje svih delova vašeg voća ili povrća za koje se čini da su promenila boju ili na neki drugi način oštećeni.

"Mrlje i posekotine mogu dopustiti da patogeni uđu u voće ili povrće, a oštećeni proizvodi obično se brže kvare", objasnila je Rebecca Dittmar , koordinatorka Programa upravljanja zaštitom hrane na Univerzitetu u Texasu.

(Espreso/ Klix)