Foto: Printscreen/Youtube/skinexpertstalk

PROMENITE NAVIKE

OVA HRANA UBRZAVA STARENJE I VAŠ JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ: Što pre je izbacite sa menija

Iako nam je svima dobro poznata hronološka dob, biološku je dob znatno teže odrediti. Ona ukazuje na to koliko je telo ostarilo zbog životnih činioca poput pušenja, izlaganja suncu, okoliša i prehrane, a tvoje je telo možda starije nego što misliš

Objavljeno: 08.09.2021. 16:36h

Nutricionisti za Eatthis otkrivaju koja hrana ubrzava proces starenja u tvom telu.

Pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi obiluju dodanim šećerima i mastima, što može dovesti do debljanja i lošeg zdravlja zubi. Naime, šećer potiče nezdravi mikrobiom, a takođe deluje i proupalno na naš organizam. Konzumacija hrane bogate šećerom i mastima može ubrzati proces starenja.

Čips od krumpira

"Konzumacija transmasnih kiselina stimuliše interleukin 6 u telu", objašnjava Lisa Hayim, osnivačica The WellNecessitiesa, te dodaje: "Interleukin 6 marker je upala koja je povezana sa starenjem. Osim toga, pržena hrana može oslabiti stanično disanje i smanjiti imunološke funkcije u telu. Ako žudiš za nečim hrskavim, isprobaj krekere od celovitih žitarica ili naseckano povrće poput štapića tikvica ili celera.

Slanina

foto: Profimedia

Ako želiš sačuvati svoj mladenački izgled, svakako izbegavaj slaninu. Naime, nitrati i konzervansi neophodni su dodaci u suhomesnatim proizvodima, a povezani su s povećanjem smrtnosti od bolesti povezanih sa starenjem, uključujući Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, prema studiji Journal of Alzheimer's Disease.

Namirnice s visokom količinom soli

Hrana bogata natrijem uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i osećaj nadutosti. Zbog zadržavanja vode koža može izgledati natečeno i umorno. Nadalje, hrana s visokim udelom soli izaziva dehidraciju, a neke rane studije pokazuju da i oštećuje DNK, skraćuje telomere i ubrzava starenje.

Gotovi i zaleđeni obroci

Zaleđeni obroci često su bogati natrijem. Natrij pridonosi zadržavanju vode i celokupnom podbuhlom ostarelom izgledu.

Hrenovke

foto: Stock

Konzervansi koji se koriste u prerađenom mesu mogu stvoriti slobodne radikale u telu. Naime, slobodni radikali dovode do oksidacije stanica i DNA, a mogu prouzrokovati dovoljno štete da dovedu do nastanka tumora ili drugih zdravstvenih stanja.

Ugljeni hidrati s visokim glikemijskim indeksom

"Dokazano je da hrana poput peciva, necelovitih i zašećerenih žitnih pahuljica pahuljica, pereca, testenine i necelovitih žitarica ubrzava proces starenja kože i pojavu bora na koži, uzrokuju akne i rozaceju", kaže dr. Tasneem Bhatia, stručnjakinja za mršavljenje. Čak i takozvane 'zdrave' namirnice s celovitim žitaricama, koje imaju niži glikemijski indeks, mogu stvarati zalihe glukoze koja izaziva bore.

Slatkiši

"Prerađeni šećer može dovesti do inzulinske rezistencije i debljanja", kaže nutricionistica Orlick Levy. "Osim toga, preteran unos slatkiša može negativno uticati na zdravlje zubi, a jedno je sigurno, ništa te neće brže postarati od pokvarenih zuba." Naime, šećer uzrokuje upalu, koja je glavni inhibitor zdrave, lepe kože. Da stvar bude gora, šećer takođe oštećuje kolagen i elastin, koji su odgovorni za mladenački izgled kože.

Alkohol

Povremena čaša vina ne šteti ni tebi ni tvojoj koži, ali pijenje prekomerne količine alkohola, posebno slatkih pića, uzrokuje slobodne radikale. Alkohol takođe oduzima telu vitamin A, antioksidans koji je neophodan za obnavljanje stanica. Stoga, ako piješ alkohol, radije posegni za pićima bez dodanih šećera, poput vina ili pjenušca. Takođe, pripazi da alkohol konzumiraš u umerenim količinama i unosiš dovoljnu količinu vode.

Kokteli

foto: Shuterstock

Ovi slatki napici mogu imati više od 50 grama dodanog šećera u jednom koktelu! Osim toga, alkohol u pićima može te dehidrirati, čineći bore vidljivijima.

Brza hrana

"Restorani uobičajeno za prženje hrane koriste kukuruzno ulje, jedno od najnezdravijih ulja", navodi Orlick Levy: Kada se ono konzumira, oslobađaju se slobodni radikali u telu. Oštećenje slobodnim radikalima ili oksidativni stres ima brojne negativne učinke na zdravlje, uključujući bolesti srca.

Flambirana hrana

Flambirane palačinke ili banane mnogima su omiljena poslastica. No, alkohol koji je potreban za flambiranje, pokreće lančanu reakciju problema. Naime, povećana konzumacija alkohola dovodi do stvaranja ROS -a (reaktivnih vrsta kisika). Visoke razine ROS -a rezultiraju oksidativnim stresom koji može uzrokovati ozbiljna oštećenja u telu. Iako je lako prepoznati alkohol kada se nalazi u piću, nije tako lako pratiti njegovu konzumaciju dok ga jedemo. Čini nam se da su flambirane namirnice sagorele sav dodani alkohol, ali hrana zapravo i dalje zadržava 75 posto dodanog alkohola.

Gazirani sokovi

foto: Profimedia

Studija iz 2016. objavljena u Journal of American Dental Associationu merila je pH 379 pića kupljenih u trgovini. Pića s pH ispod 3,0 označena su kao "izuzetno erozivna", dok su pića s pH između 3,0 i 3,99 bila "erozivna". Ova studija otkrila je da je 85 gaziranih pića ili "izuzetno erozivno" ili "erozivno" za zube. Sigurni smo da će te ovaj podatak podstaći na razmišljanje, pre no što se sledeći put odlučiš na konzumaciju gaziranih sokova.

Energetska pića

Energetska pića su vrlo bogata šećerom i vrlo su kisela, što može oštetiti zube i učiniti ih sklonijima nastanku mrlja, koje će postarati tvoj osmeh. Uz to, visoki sadržaj kofeina i natrija može dovesti do dehidracije, naročito ako energetska pića konzumiraš umesto vode. Dehidracija je jedan od glavnih činioca koji doprinose stvaranju bora i starenju kože.

(Espreso/ 24 sata)