Foto: Printscreen Youtube

PREPORUKA

NIKAKO NE PROSIPAJTE ULJE NAKON PRŽENJA: Imaćete dugoročne posledice

Nema opasnosti sa ovim uputstvom

Objavljeno: 31.08.2021. 19:22h

Većina jela koje svakodnevno pripremamo zahtevaju prženje u manjoj ili većoj količini ulja. Bilo da spremate krofnice i uštipke, a da pržite jaja ili dinstate meso, potrebno vam je dosta masnoće.

Međutim, postavlja se pitanje šta raditi sa ostatkom ulja nakon pripreme jela?

Većina domaćica prosipa ulje nakon prženja u sudoperu ili u wc šolju. Ipak, nijedna od te dve opcije nije dobra.

Naime, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjim, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja. Još jedan razlog je zagađenje vode, koje ostavlja znatno opasnije u dugoročne posledice.

Mala količina iskorišćenog ulja može da zagadi ogromne količine vode, što predstavlja pravu katastrofu za reke u koje se izliva kanalizacija.

Postavlja se onda pitanje kako se rešiti iskorišćenog ulja?

Ukoliko je u tiganju ostalo jako malo ulja, pokupite ga ubrusima koje ćete posle baciti u smeće. Ako je ipak ostalo znatno više ulja nakon prženja, sačekajte da se dobro ohladi, pa ga preručite u plastičnu flašu, koju ćete dobro zatvoriti kako ulje ne bi iscurelo, i baciti je u kantu.

(Espreso/ Stvar ukusa)