Svi su veoma zabrinuti, Foto: Profimedia

NAPETO

HITNO! KORONA UŠLA U OLIMPIJSKO SELO U TOKIJU! Velika senka se nadvila nad Olimpijskim igrama

Toširo Muto, glavni čovek Olimpijskih igara, potvrdio je ovu informaciju

Objavljeno: 17.07.2021. 08:05h

Neidentifikovani strani državljanin je testiran i pozitivan je na koronavirus u Olimpijskom selu u Tokiju, saopštili su organizatori Olimpijskih igara, javlja CNN.

Ovo je prvi zabeleženi slučaj, a sve u jeku strahovanja da bi Igre mogle da budu mesto na kojem će virus nesmetano da se širi.

Toširo Muto, glavni čovek Olimpijskih igara, potvrdio je informaciju da je čovek koji nije stanovnik Japana, a angažovan je na organizaciji, testiran i da je pozitivan na koronavirus, dodavši da je odmah odveden u karantin van sela. On nije hteo da otkriva nacionalnost zaražene osobe.

Ovo je 45. slučaj korona koji je u vezi sa Olimpijskim igrama: na virus su pozitivni bili učesnici, zvaničnici i izvođači radova. Takmičari tek pristižu na Igre, koje bi trebalo da se održa od 23. jula do 8. avgusta.

Olimpijske igre su predmet mnogih kontroverzi, pošto Japan ne uspeva da se izbori sa svojom epidemijom korone, a svečano otvaranje je zakazano za petak. Postavljaju se pitanja da li je uopšte sigurno održati Igre.

Organizatori su već u martu odlučili da ne dozvole dolazak navijača iz inostranstva, a ovog meseca je najavljeno da na tribinama u Tokiju neće biti gledalaca, zbog vanrednog stanja koje je na snazi u gradu.

Neki takmičari su se povukli sa igara zbog brige za koronavirus, a hiljade volontera je takođe odustalo.

Japanska javnost je mlako dočekala Igre, zbog ponovne masovne pojave korone i straha da će stranci koji dolaze u Japan doneti nove viruse i ugroziti ionako nategnut zdravstveni sistem Japana.

Očekuje se da na igrama učestvuje više od 11.000 takmičara iz 205 država. Oko 85 odsto njih je vakcinisano protiv koronavirusa, saopštio je MOK.

Bonus video:

(Espreso/CNN)