Ilustracija, Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID

U BLIZINI KANDAHARA

TALIBANI PODIGLI ZASTAVU IZNAD KLJUČNOG GRANIČNOG PRELAZA: Tvrde da je sada pod njihovom kontrolom! (VIDEO)

Talibani su zauzeli i velik broj ključnih saobraćajnica kako bi prekinuli snabdevanje većih gradova

Objavljeno: 14.07.2021. 16:56h

Prema najnovijim izveštajima, talibani su podigli zastavu iznad ključnog graničnog prelaza između Avganistana i Pakistana te tvrde da je sada pod njihovom kontrolom.

Na snimcima koji su se pojavile na društvenim mrežama vidi se kako se nad graničnim prelazom Spin Boldak u blizini Kandahara vijori bela talibanska zastava.

Avganistan negira gubitak graničnog prelaza

Avganistanski zvaničnici negirali su gubitak ovog područja iako se na snimcima vidi kako militanti na granici razgovaraju s pakistanskim službenicima. BBC je dobio informacije da su talibani zauzeli granični prelaz bez otpora.

Pakistanski službenici su takođe potvrdili za BBC da su talibani zauzeli taj prelaz te da je novinarima i građanima rečeno da se ne smeju približavati granici s pakistanske strane, prenosi Index.

No, portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova, Tarek Arian, rekao je agenciji AFP da su "sigurnosne snage odbile napad".

Povlačenje SAD-a

U poslednjih nekoliko nedelja, nakon što je krenulo povlačenje američkih vojnika iz Avganistana čak i pre roka koji je odredio Džo Bajden, militanti brzo napreduju širom zemlje i osvajaju nova područja; uključujući i niz graničnih prelaza poput onoga s Iranom, Tadžikistanom i Turkmenistanom.

Talibani su zauzeli i velik broj ključnih saobraćajnica kako bi prekinuli snabdevanje većih gradova.

Granična stanica između avganistanskog grada Spin Boldaka i pakistanskog Čamana drugi je najprometniji prelaz između dve zemlje. Povezuje grad Kandahar s pakistanskim lukama i kroz njega svakodnevno prolazi oko 900 kamiona.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs)