Tito, Foto: Youtube Printscreen

POSLEDNJI POZDRAV

UMRO VELIKI TITOV DRUG U 97. GODINI ŽIVOTA! Heroj, pomen će se održati na stadionu pred 60.000 ljudi! (VIDEO)

Junak borbe protiv vladavine belaca u Južnoj Africi biće sahranjen na vrlo posebnoj ceremoniji za porodicu i u prisustvu nekih izabranih ožalošćenih

Objavljeno: 21.06.2021. 22:26h

Zambijsko predsedništvo saopštilo je danas da će prvi predsednik osnivač, Kenet Kaunda, koji je preminuo u 97. godini, biti sahranjen 7. jula, tri nedelje nakon svoje smrti.

Junak borbe protiv vladavine belaca u Južnoj Africi biće sahranjen na vrlo posebnoj ceremoniji za porodicu i u prisustvu nekih izabranih ožalošćenih - rekao je potpredsednik Enong Vina u govoru na državnoj televiziji.

Kaunda je preminuo u četvrtak u vojnoj bolnici u koju je primljen nekoliko dana ranije zbog upale pluća.

Predviđeno je da bude sahranjen na predsedničkom groblju preko puta kabineta u Lusaki, nakon što će službeni pomen biti održan na gradskom stadionu Nacionalnih šampiona sa 60.000 mesta 2. jula. U svetlu pandemije kovida-19, strane lidere može pratiti samo jedan zvaničnik

Pre sahrane, telo Kaunde proći će kroz 10 provincija te zemlje od sledeće srede, da bi se ljudi oprostili od osnivača Zambije, koji je vladao od 1964. do 1991. godine kada je izgubio vlast od vođe radnika Frederika Čilube, piše Sputnik Arabic.

Podsetimo, Kenet Kaunda je bio veliki prijatelj bivšeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita. Dolazio je više puta u Beograd tokom uspona Pokreta nesvrstanih, ali je i Tito putovao u Zambiju.

Bonus video:

(Espreso/Srbija Danas)