Mihailo Jovanović, Foto: printscreen/RTS

zeleni sertifikati

OČEKUJEMO STAV EK O DIGITALNIM SERTIFIKATIMA POČETKOM JUNA, istakao je Jovanović

Podsetio je i da su u ponedeljak alarmirali nadležne institucije i obavestili građane da ne nasedaju i ne uplaćuju novac, a da su takvi domeni u međuvremenu zabranjeni i da takvi pi-si-ar testovi ne mogu da se dobiju

Objavljeno: 26.05.2021. 07:14h

Iako EU još razmatra kako će se postaviti prema zemljama izvan Unije kada je reč o putovanjima, neke države, poput Mađarske, Grčke, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata prihvataju Zeleni digitalni sertifikat koji izdaje Srbija, kaže direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović i dodaje da se očekuje da će Evropska komisija početkom juna zauzeti zvaničan stav o tom pitanju.

"Do tada naši građani mogu da koriste ove sertifikate za putovanja, jer sadrže one podatke koje sve zemlje uglavnom traže bilo o vakcinaciji ili uradenom pi-si-ar testu. Najbolje je da se građani vakcinišu, jer taj podatak je dugotrajan, za razliku od testova čije je važenje uglavnom ograniceno na 72 sata", rekao je Jovanović za RTS.

foto: Printscreen Pink

Srbija je, ukazao je on, među prvim zemljama koja je svojim građanima obezbedila Zeleni digitalni sertifikat ili kovid pasoš koji sadrži sve relevantne informacije o korisniku i o vakcinaciji, da li je radio i koji serološki test, kao i da li je preležao koronavirus.

"Pratili smo šta se dešava u Evropskoj uniji, SZO, pa i Kini i napravili smo našu verziju. Takode, ima kju-ar kod da se ti podaci lakše očitaju, a ima i električni pečat kao dodatnu zaštitu od zloupotreba", naveo je direktor Kancelarije za e-Upravu.

On je dodao da građani do potvrde mogu doći onlajn, a potrebno je da se registruju na portalu e-Uprave i onda će moći da izaberu srpsko-englesku verziju sertifikata, kao i srpsko-kinesku za one koji putuju na Daleki istok.

Jovanović je naglasio da je digitalizacija koju je Vlada Srbije stavila kao jedan od prioriteta doprinela da se u epidemiji mnoge stvari urade brže i jednostavnije.

"Ubrzana digitalizacija je pomogla u velikoj meri da dočekamo spremno ovakvu situaciju i omogućila je građanima elektronske uplate, upis u škole, vakcinaciju", poručio je Jovanović.

Iako je bilo slučajeva da se preko interneta za novac nude lažne potvrde o urađenom pi-si-ar testu, Jovanović kaže da je u pitanju klasična internet prevara.

"Mada liče, pa čak imaju i kju-ar kod, ukoliko ga učitate ili odete na adresu sa koga se potvrda šalje, ona vas vodi na adresu koja nije državna", naveo je Jovanović.

Podsetio je i da su u ponedeljak alarmirali nadležne institucije i obavestili građane da ne nasedaju i ne uplaćuju novac, a da su takvi domeni u međuvremenu zabranjeni i da takvi pi-si-ar testovi ne mogu da se dobiju.

(Espreso / Tanjug)