Psihijatar dr Ivana Stašević Karličić, Foto: Marina Lopičić

VREMENSKE OSCILACIJE

KOLIKO OVE EKSTREMNE PROMENE VREMENA UTIČU NA DEPRESIJU I RASPOLOŽENJE LJUDI? Dr Ivana Stašević Karličić ODGOVARA

Dugoročno izlaganje nekim ekstremnim vremenskim uslovima svakako utiče na raspoloženje ljudi, rekla je dr Ivana Stašević Karličić

Objavljeno: 19.05.2021. 16:57h

Poslednjih nekoliko dana, svedoci smo čestih i naglih promena vremena u našoj zemlji, pa se tako za danas očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, a u večernjim satima postoji mogućnost za pojavu kiše i grmljavine.

Prema najavama meteorologa, sutra možemo očekivati pravo jesenje vreme, sa temperaturom do 13 stepeni, a već za vikend pred nama je veliki temperaturni skok, gde će se temperature kretati do 27-og podeoka.

Ovakve vremenske oscilacije često mogu biti razlog mnogih tegoba kod ljudi, a kako se odražavaju na raspoloženje i depresiju i da li utiču na porast samoubistava, nešto više o tome rekla nam je v.d. direktora Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" - doc. dr Ivana Stašević Karličić.

Možemo reći da bi ljudi kao vrsta nestali da smo do te mere podložni oboljevanju pri izlaganju kratkotrajnim spoljašnjim uticajima i promenama. U tom smislu i ne postoje studije koje bi potvrdile nešto slično. Međutim, dugoročno izlaganje nekim ekstremnim vremenskim uslovima svakako utiče na raspoloženje ljudi. Brojne naučne i kliničke studije i istraživanja pokazuju da su stope depresije veće u zemljama koje imaju manji broj sunčanih sati tokom godine, kao i da je distruibucija stope suicida veća u nekim zemljama na severnoj hemisferi. Isto tako, depresija se češće javlja u delu godine kada imamo manje svetlosnih sati, što je sve povezano sa melatoninom i drugim neurotransmiterskim sistemima. Takođe, poznat je sezonski obrazac javljanja nekih hroničnih mentalnih poremećaja, a to se posebno odnosi na afektivne poremećaje, kao što je bipolarni afektivni poremećaj. Kod ove bolesti pogoršanja se javljaju posebno s jeseni i proleća, kada i u našoj Klinici beležimo veći broj hospitalnih lečenja i dispanzerskih pregleda.

Bonus video:

(Espreso)