Ministar finansija Siniša Mali, Foto: Printscreen

ekonomija srbije

MALI IZJAVIO: Iz Evrope stižu OHRABRUJUĆE ekonomske prognoze za Srbiju

On je precizirao da Evropska komisija za Srbiju predvidja rast BDP od 5,3 odsto za 2021. godinu

Objavljeno: 12.05.2021. 17:27h

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da iz Evrope i sveta stižu veoma ohrabrujuće ekonomske prognoze za Srbiju, pa je tako Evropska komisija (EК) u novoj ekonomskoj prognozi za 2021. godinu predvidela rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od 5,3 odsto za ovu godinu, što je poboljšanje za 0,5 odsto u odnosu na jesenju projekciju.

On je u saopštenju naveo da je Srbija prvi kvartal završila sa rastom BDP-a od 1,2 odsto, a da je bio projektovan minus od 1,3 odsto, tako da se otvara realna ekonomska mogućnost da do kraja godine bude ostvaren rast koji je veći od projektovanih šest odsto.

"Ukoliko se to desi, bićemo još jednom medju ubedljivo najuspešnijim zemljama u Evropi po stopi privrednog rasta, što je jasno i iz projekcija Evropske komisije. Srbija je započela ovu godinu snažno i ofanzivno na svim ekonomskim frontovima. Tome su značajno doprinele monetarne i fiskalne mere koje smo doneli, odnosno tri paketa podrške privredi i stanovništvu, ali i stabilni poslovni ambijent u zemlji", rekao je Mali.

On je precizirao da Evropska komisija za Srbiju predvidja rast BDP od 5,3 odsto za 2021. godinu, što je poboljšanje u odnosu na jesenju prognozu, koja je predvidjala rast od 4,8 odsto, dok se za 2022. godinu predvidja rast od četiri odsto.

"Sudeći po ovim projekcijama, Srbija će biti bolja od proseka u Evropskoj uniji i evrozoni kada je reč o privrednom rastu", rekao je ministar i podsetio da se u EU projektuje rast od 4,2 odsto, a u evrozoni 4,3 odsto.

Prema njegovim rečima, posmatrano pojedinačno po zemljama, jedino Španija (5,9 odsto) i Francuska (5,7 odsto) imaju bolje projekcije od Srbije i to samo zato što su imale veći pad BDP u 2020, dok iz regiona jedino Crna Gora ima veću projekciji rasta za 2021. godinu (7,1 odsto), jer je imala veliki pad od čak 15,2 odsto u 2020. godini.

On je dodao da Evropska komisija predvidja da će stopa nezaposlenosti u 2021. u Srbiji iznositi 9,3 odsto, dok se za 2022. očekuje pad na 8,5 odsto.

Po rečima ministra podaci pokazuju da danas u Srbiji postoji rast u svim važnim sektorima privrede i da ;mu je drago što sve važne medjunarodne institucije, kao što su Svetska banka, Medjunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija, imaju konsenzus o veoma visokoj stopi privrednog rasta.

Istakao je da dobre ekonomske rezultate Srbije primećuju predstavnici finansijskih i drugih institucija, za razliku od pojedinih domaćih predstavnika ekonomske i druge javnosti.

"Mnogi su govorili da Srbija ove godine ne može da dostigne projektovane stope privrednog rasta. Sada je te kritičke glasove demantovala realnost. Naš jedini zadatak za dalje je da još više ubrzamo otvaranje ekonomije i stvorimo kolektivni imunitet kroz bržu masovnu imunizaciju. To su jedina dva puta koja će nas dovesti do prosperitetnije budućnosti", ocenio je Mali.

Bonus video:

(Espreso/Beta)