Američka policija u akciji, Foto: Printscreen Mercury News

užas

NOVI HOROR U AMERICI, POLICAJCI MU KLEČALI NA LEĐIMA DOK NIJE UMRO! Video snimak je STRAVIČAN (VIDEO)

Ali snimci telesnih kamera objavljeni u utorak popodne nakon negodovanja porodice Gonzalez i javnosti ni u jednom trenutku nisu pokazali da je nasilan ili da se bori sa oficirima.

Objavljeno: 28.04.2021. 07:34h > 07:49h

Policija je objavila snimke događaja koji su doveli do smrti Latinoamerikanca u Alamedi u Kaliforniji, na kojima se vidi kako policajci kleče na leđima i ramenu muškarca dok nije prestao da reaguje. Video je u suprotnosti sa izvornim izveštajem zvaničnika o incidentu.

Mario Gonzalez, 26-godišnji Latinoamerikanac, preminuo je ujutro 19. aprila nakon što je kako je tvrdila policija, bilo "prepucavanja" i "fizičke prepirke" dok je pokušavala da ga obuzda, nakon čega je usledila "hitna medicinska pomoć".

Ali snimci telesnih kamera objavljeni u utorak popodne nakon negodovanja porodice Gonzalez i javnosti ni u jednom trenutku nisu pokazali da je nasilan ili da se bori sa policajcima.

Umesto toga, na snimku su policajci prišli Gonzalesu, koji je stajao sam u parku sa nekoliko flaša alkohola u korpi. Gonzalez je mirno razgovarao sa policajcima skoro devet minuta pre nego što su pokušali da mu stave ruke iza leđa. Policija ga je prikovala licem prema zemlji i činilo se da su mu se najmanje dva policajca stala na njegova leđa, jedan je klečao na ramenu, otprilike pet minuta dok Gonzalez nije izgubio svest.

Policija je saopštila da je Gonzalez umro u bolnici, ali video je pokazao da je prestao da diše na licu mesta i da je jedan policajac izjavio da "nema pulsa" ubrzo nakon što su policajci započeli KPR.

Tri uključena policajca postavljena su na plaćeno administrativno odsustvo.

Na konferenciji za štampu ranije u utorak, članovi porodice Gonzalez, koji su privatno pregledali snimke, rekli su da je Gonzalez „udovoljio i da su nastavili da ga fiksiraju“.

„Policajci Alamede ubili su mog brata Marija“, rekao je Gonzalesov brat Gerardo, napominjući da je njegov brat bio u parku „nikome ne smetajući“ i da „ni u jednom trenutku nije bio nasilan“.

„Sve što smo videli u tom videu bilo je nepotrebno“, dodao je on. „APD je zauzeo mirnu situaciju i napravio je fatalnom“.

„Policija je ubila mog brata na isti način na koji je ubila Džordža Flojda“, rekao je. Na snimku se moglo čuti kako Gonzalez stenje pod težinom policajaca na sebi, dok je nastavio da odgovara na njihova pitanja o imenu i datumu rođenja.

„Molim vas, nemojte to raditi“, rekao je Gonzalez u jednom trenutku, a zatim, „Žao mi je“, praćeno vriskom i stenjanjem. Jedan oficir je odgovorio: „Opraštam vam“.

U policijskom izveštaju nije pomenuto da su policajci minutima klečali na leđima Gonzaleza dok nije izgubio svest.

Slično tome, kada je policajac iz Mineapolisa Derek Chauvin prošle godine ubio Floida, policija je smrt opisala kao „medicinski incident“, zanemarujući napomenu da je Chauvin devet minuta klečao na Floidovom vratu, jer je Floid više puta rekao da ne može da diše.

Šerif okruga Alameda i okružno tužilaštvo sprovode istragu o Gonzalesovoj smrti. Gradske vlasti unajmile su i spoljnog istražitelja da to učini.

Porodica Gonzalez zahteva potpuno nezavisnu istragu i da policajci budu identifikovani, otpušteni i procesuirani. Njihova advokat Julia Shervin je stručnjak za zagušivanje prinude i bila je savetnik u Chauvinovom tužilaštvu.

Na konferenciji za novinare u utorak, Gonzalesova majka Edith Arenales rekla je da je Gonzalez imao četvorogodišnjeg sina i da se brinuo o svom mlađem 22-godišnjem bratu, koji je bio autističan.

„Slomili su mi porodicu bez razloga“, rekao je Arenales i dodao da „ne može da spava“. Rekla je da čak i ako je njen sin bio pijan, „oni nemaju pravo da ga ubiju. Mi smo ljudi. "

(Espreso/HuffPost)