Cavite, Foto: Printscreen youtube

KORONA

KAZNA MU DOŠLA GLAVE, UMRO ZBOG ČUČNJEVA: Filipinac surovo kažnjen zbog kršenja karantina! (VIDEO)

Pokrajina Cavite, na ostrvu Luzon, trenutno je pod strogom blokadom kako bi se uhvatila u koštac sa širenjem Covida

Objavljeno: 05.04.2021. 20:12h

Filipinac za kojeg je utvrđeno da krši karantin preminuo je nakon što ga je policija kaznila da izvede 300 vežbi sličnih čučnju, rekla je njegova porodica.

Darena Manaoga Penaredonda su navodno zaustavili policajci dok je u četvrtak kupovao vodu nakon 1800 po lokalnom vremenu u provinciji Cavite.

Sutradan se srušio i kasnije umro.

Pokrajina Cavite, na ostrvu Luzon, trenutno je pod strogom blokadom kako bi se uhvatila u koštac sa širenjem Covida.

Marlo Solero, šef policije generala Trias Citi, rekao je da nema fizičke kazne za one za koje se utvrdi da krše policijski čas, već samo predavanja policajaca. Lokalnim medijima rekao je da se to neće tolerisati ako se utvrdi da su policajci izvršili kaznu.

Rođak žrtve Adrian Lucena objavio je smrt na Fejsbuku. Rekao je da su gospodinu Penaredondou i drugima za koje je utvrđeno da krše policijski čas rečeno da sinhronizovano rade 100 vežbi sličnih čučnju.

Ako ne bi uspeli da ih urade istovremeno, morali bi da ponove set, rekao je. Grupa je na kraju izvela 300 vežbi.

Gospodin Penaredondo se vratio kući u petak u 06:00 sati sa bolom, rekao je njegov brat. Njegov partner koji je živeo rekao je lokalnoj vesti Rappler da se mučio tokom petka.

"Celog dana se borio da hoda, samo je puzao. Ali to nisam shvatila ozbiljno, jer je rekao da je to samo obična bol u telu", rekla je Reichelin Balce.

Sledećeg dana se srušio i prestao da diše. Gospođa Balce je zamolila komšije da mu pomognu da ga ožive, ali on je navodno umro nedugo zatim.

Oni Ferer, gradonačelnik generala Trias Citi, rekao je da je naredio šefu policije da sprovede temeljnu istragu. Navodnu kaznu opisao je kao "mučenje".

Ferrer je dodao da je bio u kontaktu sa porodicom gospodina Penaredonda.

Ranije ovog meseca HRW upozorio je na kršenje pravila na Filipinima. Grupa za zaštitu prava rekla je da je bilo slučajeva kada su policija i lokalni zvaničnici zatvorili ljude u kaveze za pse, a drugi bili prisiljeni da sede na podnevnom suncu.

Tokom televizijskog obraćanja u četvrtak, predsednik Rodrigo Duterte upozorio je građane da ne prkose pravilima zaključavanja, rekavši: "Neću oklevati. Moja naređenja su policiji i vojsci, kao i seoskim zvaničnicima, ako dođe do bilo kakvih nevolja ili prilika kada postoji nasilje i vaši životi su u opasnosti, pucajte u njih".

Bonus video:

(Espreso/Kurir/BBC)