Ubica pušten na uslovnu slobodu, Foto: Printscreen

NAPETO

ZATEGNUTI ODNOSI: Turska OŠTRO OSUDILA odluku SAD! (FOTO/VIDEO)

Hampig Sasounijan, sada 58-godišnjak, osudjen je 1984. godine zbog atentata na turskog diplomatu Kemala Arikana 28. januara 1982

Objavljeno: 12.03.2021. 10:33h

Turska je oštro osudila odluku američkih vlasti da na uslovnu slobodu puste ubicu konzula te zemlje u Los Anđelesu, iz 1982. godine.

"Oštro osuđujemo ovu odluku koja duboko vređa tursku naciju", saopštilo je sinoć tursko Ministarstvo spoljnih poslova i ocenilo da ta odluka nanosi štetu "duhu saradnje protiv terorizma".

Hampig Sasounijan, sada 58-godišnjak, osuđen je 1984. godine zbog atentata na turskog diplomatu Kemala Arikana 28. januara 1982.

Sasounijan, jermenski imigrant koji je živeo u predgrđu Los Anđelesa, prvobitno je osudjen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta, ali je federalni apelacioni sud ukinuo tu presudu.

On je u više navrata tražio uslovno puštanje na slobodu, ali do sada je to bilo neuspešno.

Sudija u Los Anđelesu je nedavno to odobrio, a guverner Kalifornije, koji se ranije protivio toj meri, rekao je prošle nedelje da je odlučio da se ne žali na odluku.

Stejt department je juče izrazilo "duboku razočaranost" zbog puštanja na slobodu Sasunijana. "Napad na diplomatu nije samo težak zločin nad odredjenim pojedincom, to je i napad na samu diplomatiju", saopštio je Stejt department i podsetio da se zalaže za primenu "maksimalne kazne" predvidjene zakonom za ubistvo diplomate, bez mogućnosti "uslovnog ili prevremenog puštanja na slobodu".

Sve ovo se dogadja u trenutku kada Ankara nastoji da poboljša odnose sa Vašingtonom koji su veoma zategnuti od 2016. godine

Bonus video:

(Espreso/ Beta- AFP)