Loša cirkulacija umanjuje kvalitet života, jer izaziva niz tegoba, od utiska "mutno mi je u glavi", do utrnulosti i pečenja, ili žmaraca u prstima ruku ili nogu, pa do bola u nogama pri hodanju, Foto: Profimedia

ishrana

Dijeta koja pomaže kod PROMENE VREMENA: Idealno je da u MARTU konzumirate više namirnica sa OVOG SPISKA!

Zato probajte da određenim načinom ishrane trebalo dati potporu organizmu i na taj način doprineti boljoj cirkulaciji.

Objavljeno: 10.03.2021. 13:11h

Krvotok se kod mnogih teško navikava na nagle promene temperature, a doktori smatraju da telu možete pomoći da se hranom navikne na nagle skokove.

Zato probajte da određenim načinom ishrane trebalo dati potporu organizmu i na taj način doprineti boljoj cirkulaciji. Ne brinite, nije potrebno da jedete samo ljute papričice, postoji mnogo drugih namirnica koje podstiču razmenu materija u organizmu i doprinose da se osećate preporođeno.

foto: Profimedia

Loša cirkulacija umanjuje kvalitet života, jer izaziva niz tegoba, od utiska "mutno mi je u glavi", do utrnulosti i pečenja, ili žmaraca u prstima ruku ili nogu, pa do bola u nogama pri hodanju, nedostatka daha, umora i hladnoće, posebno u udovima.

Voće i povrće, meso i riba, a tajna je u sitnicama.

Crna čokolada i grejpfrut

Od posebnih namirnica koje se izdvajaju u borbi protiv loše cirkulacije, osim ljutih papričica, su i kiseli kupus, pomorandže, grejp, limun, mandarine, beli luk, crna čokolada i crno vino i začini - ruzmarin, cimet, đumbir…

Problemi sa cirkulacijom, takođe, doprinose ozbiljnim zdravstvenim poremećajima, kao što su visok krvni pritisak, šlog i srčani udar.

Osnovno pravilo je da svakog dana jedete voće i povrće, manje količine mesa i ribe, jedete i hleb od celog zrna žitarica, koristite hladno ceđeno maslinovo ulje i svakodnevno hodajte ili se bavite nekom drugom fizičkom aktivnošću.

Ponedeljak

Doručak: štapići od integralnog brašna začinjeni ruzmarinom i čaša kiselog mleka sa belim lukom

Užina: pomorandža

Ručak: pastrmka na žaru i salata od kiselog kupusa, čaša crnog vina začinjena sa alevom paprikom

Večera: griz sa crnom čokoladom

Utorak

Doručak: bareno jaje, hleb, mladi sir i sveža ili ljuta paprika

Užina: grejp

Ručak: teleća čorba, pohovano belo meso pečeno u rerni i zelena salata sa limunovim sokom i maslinovim uljem, čaša crnog vina

Večera: projara začinjena sa sirom i ruzmarinom

foto: Profimedia

Sreda

Doručak: ovsene pahuljice sa suvim voćem i jogurtomUžina: dve mandarine

Ručak: riba na žaru sa dinstanom šargarepom, začinjenom belim lukom

Večera: makarone sa jajima i sirom i salata od krastavca začinjena belim lukom, mirođijom i kiselim mlekom

Četvrtak

Doručak: slanina sa belim lukom i hlebom

Užina: limunada zaslađena medom

Ručak: krem-čorba od pečuraka, pire krompir salata od svežeg kupusa začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem

Petak

Doručak: gibanica sa salatom od krastavca začinjenom belim lukom, mirođijom i kiselim mlekom

Užina: pomorandža

Ručak: riblja čorba (po izboru ljuto začinjena), krompir salata sa crnim lukom

Večera: sutlijaš začinjen cimetom

Bonus video:

(Espreso/Doktor u kuć)