Žena, majka i domaćica, Foto: Profimedia, Printscreen

SRAMOTA

ŠTA AKO SI SE PORODILA, NISI INVALID! Žena se požalila da je momak isterao iz stana, a onda su OSULE PALJBU PO NJOJ

Iako su žene počele više poštovati sebe, i dalje imamo primere nerazumevanja od strane njihovih partnera

Objavljeno: 08.03.2021. 13:50h

Danas je 8. mart, Dan žena. Mnogi muškarci se samo ovoga dana sete da su žene bića koja treba ceniti. Treba da znaju da je majka koja ih je donela na svet ništa drugo, no ŽENA, i da kao takva zaslužuje poštovanje svakoga dana, a ne samo danas.

Od davnina i do ne tako davno, one su se smatrale manje važnim u društvenim krugovima od muškaraca. Kako su svi prihodi za domaćinstvo poticali isključivo od muškog rada, tako su ženama bivale nametnute sve ostale vrste poslova, ne dovodeći u pitanje da li su u stanju da nose tako veliki teret.

Međutim, održavanje kuće, spremanje obroka, raspored finansija, vaspitavanje dece i zadovoljavanje muža u svakom pogledu iziskivali su od žene mnogo energije. Ponekad bi im bilo potrebno da dobiju i neki vid priznanja za sve što rade, međutim, to se retko događalo.

Danas, situacija je nešto drugačija. Iako su žene počele više poštovati sebe, i dalje imamo primere nerazumevanja od strane njihovih partnera.

Ovo je slučaj jedne mlade majke, koja je zatražila pomoć na društvenim mrežama, ne znajući kako da reši svoj problem sa nevenčanim partnerom. Ovo su njene reči:

"Momak me isteruje iz stana sa malom bebom, nismo venčani. Svađamo se oko poslova u kući. Da li je normalno da čovek očekuje od žene koja je imala carski rez, da nakon porođaja sprema ručak, da ima sve opeglano, a da pritom nemam ničiju pomoć oko bebe novorođenčeta, a ni njegovu. Dete traži pažnju 24 sata. On me vređa kako nema ručka, kako je uvek gladan, kako NISAM SPOSOBNA. Da li je to normalno? Žene šta raditi?"

Komentari starijih žena će uglavnom biti "pa i mi smo kroz to prošle, pa šta nam fali", ali ne treba to da vas obeshrabri, jer komentar ovog gospodina je dokaz da nije uvek tako:

- Evo da se i ja uključim. Ja završavam ranije sa poslom. Svaki dan dočekam svoju suprugu sa posla, sa skuvanim jelom i kafom. Nije da se hvalim. Kada sam ja radio duže, ona je to isto radila. Što se tiče kućnih poslova, to je ko prvi uzme usisivač, taj čisti kuću. Onaj drugi kuva - njegove iskrene reči.

- Devojka je, očito, napravila loš izbor partnera i još rešila da on bude otac njenog deteta. Narav koju on sada pokazuje izvesno je imao i pre njenog porođaja, nije se promenio za noć. On je ne voli i nije je ni pre voleo. Zato treba da ga ostavi, što pre - to bolje - iskren savet jedne gospođe.

- Gde je ljudskost? Moja supruga kad se porodila ja sam prao ves na ruke, nismo imali veš mašinu. Kuvao, peglao, čuvao dete, radio, nikad niko nije prebacio onom drugom - bio je začuđen komentar jednog gospodina.

- Samo kad bi bilo malo više ženske solidarnosti...neverovatno kako ni žene sličnih sudbina ne iskazuju ni zrno empatije???! - bile su reči jedne devojke.

Možemo zaključiti da su komentari većinom osuđujući na takav postupak muškarca.

Pored silnih obaveza koje žene svakodnevno prate, a pogotovo kada se ostvare u najlepšoj ulozi - majke, budite uz njih i olakšajte im svaki trenutak, jer ne zaboravite, srećna I zadovoljna žena znači SREĆNA PORODICA.

(Espreso)