Foto: EPA/Andrej Cukić

ređaju uspehe zajedno

NOVAK JE OPASAN ZA ZAPAD I ZATO GA NE VOLE: Ja sam taj na koga se dere! Balkanca može da trenira samo Balkanac!

Trener srpskog tenisera je pričao medijima u Hrvatskoj o saradnji sa njim

Objavljeno: 03.03.2021. 12:18h > 12:21h

Nakon što je Novak Đoković osvojio Australijan open, njegov trener Goran Ivanišević vratio na kratki odmor u Hrvatsku. Utisci nakon osvajanja turnira su odlični, ali najbolji igrač sveta ponovo trpeo brojne kritike na turniru. Mnogi su spominjali kako je izmišljao povrede i poigravao se s psihom protivnika.

- Kakvo izmišljanje povrede? Čovek vodi 2-0 u setovima i sada bi izmislio povredu da dobije Tejlora Frica?! Kada neki drugi to rade onda je to herojski čin i govori se "svaka čast". No, uspeo je. Potrošio je puno energije, pomagali smo mu da se ne zamara s tim stvarima. Sve ga je to probudilo, dalo mu je dodatni motiv i snagu, a to se videlo na terenu - objasnio je Ivanišević za HRT pa dodatno pojasnio:

foto: EPA/Dave Hunt

- Zapad ne voli tako moćnog čoveka, koji ima vojsku navijača i koji se usudi reći šta misli. Veruje u svoja razmišljanja, opasan je za zapad. Nekako je to krenulo od prvog "lockdown-a" pa preko Adria toura, ne znam šta se zapravo to tamo specijalno dogodilo. Tu je i nesrećni US open pa loše finale Rolan Garosa i kraj sezone. Onda se pojavila i ova priča o izmišljanju povrede.

Ipak, povreda je bila stvarna i posebno neugodna protiv jačih servera, ali ni to nije sprečilo Đokovića da pobedi Miloša Raonića, Aleksandra Zvereva i zatim Danila Medvedeva na terenu na kojem on nikada nije izgubio. Pokazao je Đoković karakter, a Ivanišević je prokomentirao i kako se slažu na relaciji trener-igrač.

foto: Starsport©

- Mentalitet je isti, jezik je isti, to jako puno pomogne u objašnjavanju, u razgovoru, na terenu. Čak se neki put i ne mora ništa reći, dovoljno se pogledati. Balkanac može trenirati bilo koga, ali Balkanca ne može trenirati niko osim Balkanca - govori Ivanišević za HRT i dodaje da kad Novak viče prema tribinama uglavnom viče na njega.

- Videli smo da je bilo kašljanja, ali to je tri reda iznad mene. Shvatam ga, velika je tenzija. Teško je nešto reći, teren je veliki, sve se primeti. Teško je objasniti, može da se kaže za neke stvari... Shvatam ga, takav je pritisak. Neka se on dere i pobeđuje na Gren slemovima - uz osmeh je izjavio Ivanišević u razgovoru za HRT.

foto: EPA/Lukas Coch

Upoređujući Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Đokovića, Ivanišević kaže da su jedan drugoga učinili boljim igračima.

- Ovaj su tenis napravili boljim i zanimljivijim. Svi su pričali o rekordima Margaret Kort i Serene Wilijams, da je to nedostižno, ali možda to dostignu i Novak i Rafa. Ima još do toga jako puno, sve je moguće - zaključio je.

(Espreso)