Vakcinacija, Foto: Profimedia

promena taktike

MAĐARSKA MENJA STRATEGIJU VAKCINACIJE: Promenili su i PRIORITET zbog porasta zaraženih!

Glavni zdravstveni inspektor Mađarske Cecilija Miler izjavila je da očekuje da će se broj novih slučajeva korona virusa povećati u narednim nedeljama

Objavljeno: 01.03.2021. 15:14h

Suočena sa porastom broja slučajeva kovid-19, Mađarska menja svoju strategiju vakcinacije protiv korone kako bi što više ljudi dobilo prvu dozu, šireći tako imunizaciju i pružajući barem određenu zaštitu vakcinisanima, saopštile su danas vlasti.

Najavljujući promene, glavni zdravstveni inspektor Mađarske Cecilija Miler izjavila je da očekuje da će se broj novih slučajeva korona virusa povećati u narednim nedeljama, pa će Mađarska pokušati da rastegne zalihe produžavanjem perioda između dve doze, prenosi Rojters.

- Podaci pokazuju eksponencijalni rast (infekcija) - rekla je Miler na onlajn brifingu za novinare, ukazujući da će "naredne sedmice biti veoma teške". Novi pristup vakcinaciji znači 12-nedeljni period između dve doze vakcine AstraZeneka i 35 dana između Fajzer injekcija, rekla je ona. - Vlasti su detektovale rastuću koncentraciju virusa u otpadnim vodama širom zemlje, a glavni grad Budimpešta je posebno izložen, što bi moglo iziskivati dalja ograničenja ako napori za vakcinaciju ne uspeju da obuzdaju pandemiju - rekla je Miler.

(Espreso)