Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

nemačka zaostaje

ŠOLC: URSULINA STRATEGIJA JE SR***! Potkancelar nezadovoljan vakcinacijom, Merkel stala na stranu Fon der Lajen!

Kako iz poverljivih izvora saznaje nemački Bild, a prenose drugi mediji, haotično upravljanje vakcinacijom u Europskoj Uniji izazvalo je bes uperen u prvom redu prema nemačkoj šefici Komisije na sastanku nemačkog vrha održanog u ponedeljak.

Objavljeno: 05.02.2021. 08:22h

Nezadovoljstvo šeficom Europske Komisije Ursulom fon der Lajen i njenim vođenjem programa vakcinacije protiv koronavirusa u EU vri u Nemačkoj.

- Njena strategija je sranje... Nemačka ne sme dozvoliti da se to sranje ponovi - bez imalo kočnica napao je nemački potkancelar Olaf Šolc Ursulu fon der Lajen na nedavnom burnom sastanku nemačke vlade.

Kako iz poverljivih izvora saznaje nemački Bild, a prenose drugi mediji, haotično upravljanje vakcinacijom u Europskoj Uniji izazvalo je bes uperen u prvom redu prema nemačkoj šefici Komisije na sastanku nemačkog vrha održanog u ponedeljak.

Šolc se nije libio imenovati krivca. Verovatno je želeo da doda - znao sam. Naime, njegova stranka, SPD, protivila se Lajeninom imenovanju na tu poziciju 2019. godine ističući da je bivša nemačka ministarka odbrane imala ozbiljnih gafova obnašajući tu dužnost.

Šolc je evropski debakl s vakcinacijom nazvao "sramotom". Nemačka kancelarka Angela Merkel prema istom izvoru je na sastanku branila fon der Lajen, ali je i sama pod paljbom jer je prepustila Briselu da vodi vakcinaciju, a sada se Unija bori s dolaskom do doza i još kasni za Britanijom u distribuciji.

Naime, kako ističe Daily Mail, dosad je vakcinicano 2.34 posto vuropskog stanovništva, a Nemačka je pritom tek malo iznad evropskog proseka s 2.36 posto vakcinisanih. Ujedinjena Kraljevina je s druge strane već na impresivnih 14.21 posto. Ostale zemlje s druge strane "kanala" negde su između 1.43 posto (Hrvatska) i 3.17 posto (Danska), prema infografici koju je objavio DM.

Osim sa fon der Lajen, nemački su ministri izrazili nezadovoljstvo i s evropskom poverenicom za zdravstvo, Stellom Kyriakides, koja je dogovor s Fajzerom isposlovala tek u novembru dok su, za poređenje, London i Sjedinjene Države imale skopljen ugovor još u julu, prenosi Daily Mail. Prema Bildu, nemački ministar zdravstva Jens Spahn razgovarao je o svojoj zabrinutosti zbog njene "opuštenosti" s Merkel još prošle godine.

Poznavaoci prilika u Briselu čak su tvrdili da je Kyriakides imala problema s dolaskom do vrha Fajzera telefonskim putem, dok su "Spahna spajali sa šefovima".

Sprovođenje vakcinacije u EU suočavala se s problemima od samog početka u decembru, zbog kašnjenja dostave Fajzera i AstraZenece i birokratije u zemljama poput Francuske i Nemačke. Čak su neki od lidera EU optuženi da su svojim komentarima pojačali otpor i strah dela građana od vakcina, razglabajući o sigurnost i učinkovitosti vakcine. Prozivana Fon der Lajen izjavila je početkom ovog tjedna da je EU kasnije počela s vakcinacijom jer kada je reč o sigurnosti nije želela nikakve kompromise.

(Espreso/Jutarnji.hr)