U susret Božiću, Foto: Profimedia

sjajni predlozi

NEMATE IDEJU ZA BOŽIĆNU TRPEZU? Evo predloga za kompletan OBROK - od pite do TORTE!

Pečenje je nezaobilazan deo božićne trpeze

Objavljeno: 05.01.2021. 16:46h

Najradosniji hrišćanski praznik proslavite uz bogatu trpezu. Dekoracija stola za Božić treba da bude svečana, ali jednostavna. Neizostavni običajni detalji su žito, sveća i vino.

Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti malo slame.

Pečenje je nezaobilazan deo božićne trpeze. Pored njega se na stolu obavezno mora naći i česnica u koju domaćica sakrije novčić, pa onaj kome on zapadne u poštenoj deobi, po verovanju, tokom cele godine ima pun novčanik para.

Dobra supa je uvek simbol pravog porodičnog ručka, tako da ni za Božić nema razlike.

Raznovrsne đakonije su uvek dobrodošle: pite, rolati, kiflice u različitim kombinacijama. Raznovrsni deserti su takođe prisutni: baklave, torte, kolači...

Pogledajte šta se to sve može naći na prazničnoj trpezi za Božić.

PITA S AJVAROM

POTREBNO JE

500 g kora za pitu,

8 kašika ajvara,

300 g sira, 3 jajeta,

kesica praška za pecivo,

400 g šampinjona,

ulje, so, biber

PRIPREMA

Izdinstajte šampinjone, a sir umutite s jajima i u to dodajte prašak za pecivo. Sve dobro promešajte.

Prvu koru premažite sa dve kašike ajvara, preko stavite drugu koru, premažite četvrtinom mase od sira, stavite treću koru i rasporedite četvrtinu pečuraka, pa zarolajte savijaču.

Postupak ponavljajte dok imate materijala. Trebalo bi da dobijete četiri rolata. Poređajte u podmazan pleh i pecite oko pola sata na 200 stepeni dok ne porumeni.

ROLAT OD SIRA

POTREBNO JE

300 g gaude,

500 g šampinjona,

2 trougla topljenog sira,

mala glavica crnog luka,

2 tvrdo kuvana jajeta,

origano,

malo suvog biljnog začina, ulje

PRIPREMA

Gaudu spustite u vruću vodu i ostavite da omekša, a onda izvadite iz vode, stavite na dasku i razvucite oklagijom u pravougaonu koru debljine prsta.

Za fil izdinstajte na malo ulja sitno iseckan crni luk i šampinjone, pa začinite origanom i začinom od povrća. Skinite s vatre i umešajte seckan topljeni sir i kuvana jaja. Koru od sira premažite filom, urolajte i stavite u frižider da se stegne. Pre služenja rolat isecite na komade i poređajte ih na tacnu.

SVINJSKI KARE S JABUKAMA

POTREBNO JE

svinjski kare od 1,5 kg,

300 g listova mesnate slanine,

2 veće jabuke,

50 g integralnog keksa,

30 g struganog parmezana,

grančica žalfije, maslinovo ulje, so, biber

PRIPREMA

Pažljivo očistite vrhove kostiju koje vire iz karea i oštrim nožem zasecite kare između svake kosti. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine, uklonite semenke i isecite na tanke kriške.

Svaki usek na kareu posolite i pobiberite, pa u njih ubacujte tanke kriške jabuke. Žalfiju sitno iseckajte, dodajte izdrobljen keks i strugani parmezan, pa kare obilno pospite pripremljenom mešavinom.

Meso obložite listovima slanine i po želji uvežite kanapom, pa stavite u pleh u koji ste sipali malo maslinovog ulja, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada je meso napola pečeno, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.

PRAZNIČNI KROMPIR

POTREBNO JE

8 većih krompira,

200 g šampinjona,

2 glavice crnog luka,

2 čena belog luka,

slatka začinska paprika,

40 g susama,

3 kašike ulja,

ruzmarin, biber, kim, so

foto: Profimedia

PRIPREMA

Krompir oljuštite i operite, pa svakom odsecite vrhove koji će poslužiti kao poklopac, a sredinu izdubite.

Na vrelom ulju propržite iseckan crni luk, u njih dodajte šampinjone isečene na listiće, izrendanu sredinu krompira i kim, pa posolite i pobiberite.

Pripremljenom masom punite krompire i poklopite odsečenim vrhovima. Poređajte u podmazanu posudu i pospite seckanim belim lukom i začinskom paprikom pomešanom sa seckanim ruzmarinom i susamom.

Poklopite posudu i pecite oko 35 minuta, a potom sklonite poklopac i zapecite da odozgo porumeni.

VASINA TORTA

POTREBNO JE

ZA KORU:

6 jaja,

6 kašika šećera,

6 kašika mljevenih oraha,

2 kašike brašna,

sok i kora pomorandže

ZA FIL:

300 g mljevenih oraha,

100 ml mlijeka,

200 g maslaca,

2 kašike šećera,

5 rebara čokolade za kuvanje,

4 jajeta,

6 kašika šećera,

1 pomorandža

PRIPREMA

Cela jaja umutite sa šećerom i dodajte mlevene orahe i brašno. Izlijte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni.

Pečenu koru prevrnite na tanjir i zalijte isceđenim sokom od pomorandže.

Orahe poparite vrelim mlekom, pa dodajte maslac i dve kašike šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini, pa kada se prohladi, sjedinite sa žumancima koja ste umutili s dve kašike šećera, a na kraju dodajte otopljenu čokoladu i sok i koru pomorandže.

Filom premažite koru, preko stavite šlag ili šam od belanaca. Za šam mutite belanca sa ostatkom šećera nad parom dok se sav šećer ne istopi. Prohlađeni šam stavite preko fila i ostavite tortu na hladnom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nezavisne.com)