Od Miletove kuće ostali su samo temelji, Foto: Printscreen Youtube

POTRESNO

MILE JE SPASAO UNUKE PA POGINUO NA KUĆNOM PRAGU: Njegov pas ga je čekao ispred ruševina, ali ga nije dočekao (FOTO)

Od Miletove kuće ostali su samo temelji

Objavljeno: 31.12.2020. 10:12h

Mile Jurković (62) poginuo je u ruševinama kuće u Majskim Poljanama kada je potres od 6,2 po Rihteru u utorak zatresao celo to područje. Kuća se srušila do temelja dok je Mile bio u njoj. Njegov pas presedeo je ceo jučerašnji dan ispred ruševina, čekajući da se Mile vrati kući. Nije ga dočekao...

Od Miletove kuće ostali su samo temelji. Mileta, njegovu ženu Anku (59) i unuku Katarinu u Majskim Poljanama novinari 24sata.hr obišli su u ponedeljak, nakon prvog potresa od 5,2 po Rihteru.

Stajali su ispred te iste kuće koja se već tada cela nagnula u levu stranu. Grejali su se ispred vatre koju su zapalili u dvorištu. Bojali su se novog potresa i u kuću nisu hteli da uđu.

Miletova supruga Anka srčani je bolesnik i prvi potres je jedva preživela.

- Plačem ceo dan. U kuću ne smem. Kako sam izašla, takva sam i sada. Nisam ništa uzela sa sobom. Večeras ću spavati u automobilu - rekla je tada novinarima 24sata.hr.

Mile je ipak bio hrabriji i otpratio ih je do sprata kuće kojoj je bio popucao ceo zid. Rukama je pokazivao procep u nosivim zidovima koji je bio prst debeo.

- Pogledajte vi ovo. Ovo je strašno. Toliko smo se prepali, svi smo istrčali iz kuće jer smo bukvalno čuli lomljenje zidova. Ne mogu vam opisati koliko je to bilo glasno - pričao je tada s knedlom u grlu, ali hrabar zbog žene i porodice.

Trebalo je biti hrabar zbog njih sedmoro koji su tamo živeli.

U tom trenutku, niko od službi nije bio u Majskim Poljanama i nije znao koliko je već tada stanje kritično.

- Ma samo da neko dođe, bilo ko, da vidi kako nam je, da nas negde smesti. Strah me je i da pomislim šta će biti s nama, kuća bi se svaki tren mogla urušiti - pričao je Mile.

Samo dan kasnije, njegovi i strahovi ostalih stanovnika Majske Poljane ostvarili su se.

Za vreme kobnog potresa, kažu komšije, Mile je pokupio svoje unuke, sina i ženu i terao ih da izađu iz kuće.

On je, kao zaštitnik porodice, u njoj ostao zadnji. Kuća se srušila u trenutku kad je Mile bio na kućnom pragu. Da ostane živ, falilo mu je samo nekoliko koraka.

Pas koji ga je čekao na kućnom pragu je zbrinut, a iz Animalexa su sinoć na Facebooku objavili da putuje za Pulu, što je potvrdio i Damir Skok, direktor zagrebačkog Zoološkog vrta.

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs)