Crna Gora, Foto: Printscreen

zasluženo?

SRBIJA REAGOVALA NA PODMUKLI POTEZ MILOVE ODLAZEĆE VLASTI! Ovo mu se NEĆE svideti!

Crnogorska partija - Crna Gora da povuče ambasadora

Objavljeno: 30.11.2020. 13:07h

Crnogorska partija sa sedištem u Novom Sadu pozvala je danas Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore da povuče ambasadora Tarzana Miloševića iz Beograda, bez obzira na naknadnu odluku Vlade Srbije da suspenduje svoju raniju odluku o uskraćivanju gostoprimistva Miloševiću, nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije u Podgorici nepoželjnom osobom.

"Nakon 'idi mi – dodji mi' odluka Vlade Srbije, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore da postupi u skladu sa Bečkom konvencijom i objavljenom prvom odlukom Vlade Srbije i povuče ambasadora Miloševića.

Njegov dalji ostanak u državi koja ga vidi u ovom svetlu ima potencijal da kompromituje crnogorsku diplomatsku misiju u Beogradu i interese naše zajednice u Srbiji", navela je Crnogorska partija u saopštenju.

Optužili su ambasadora Miloševića da se "ne meša u svoj posao" i da ignoriše interese autentične crnogorske emigracije, a samim tim i prave interese države Crne Gore.

"Ako se ambasador otvoreno ne zalaže za unapredjivanje odnosa sa Srbijom na bazi pune ravnopravnosti dve države i evropskih i evroatlantskih principa, i ako nema hrabrosti da se javno izjasni u Beogradu i da otvoreno stane na stranu autentične crnogorske manjine i odbrane svih njenih prava, korisnije bi bilo da to diplomatsko mjesto ostane upražnjeno dok se ne nadje kandidat koji nema kompleks boravka u Beogradu", piše u saopštenju.

Ocenili su da bi ambasador Crne Gore "morao da upostavi vezu sa organizacijama i istaknutim pojedincima koji nemaju skriveni anticrnogorski karakter, jer on, koje god da je nacionalnosti, mora da jasno zastupa pravo na odbranu crnogorskog jezika, uloge Crnogorske pravoslavne crkve i slobode nacionalnog izjašnjavanja kao pripadnika crnogorske nacije".

"Mora da prepozna lažne, kameleonske organizacije Crnogoraca u Srbiji koji rade protiv interesa crnogorskog naroda u obe države.

Ko negira bilo koju temeljnu vrednost Crne Gore ne bi smeo da ima podršku predstavnika države Crne Gore", poručila je Crnogorska partija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)