Solidarna kuhinja, ilustracija, Foto: Printscreen

svaka čast!

NI KORONA NE MOŽE DA IH ZAUSTAVI: Ovi HEROJI su prošle nedelje podelili 290 OBROKA! KAPA DOLE, DOBRI LJUDI (FOTO)

Ovo je prava prilika da se Beograđani koji nisu čuli za ovo udruženje informišu o humanim ljudima i uključe u akciju pružanja pomoći najugroženijima!

Objavljeno: 14.11.2020. 17:05h

Građani već neko vreme s oduševljenjem dele link nezavisnog kolektiva Solidarna kuhinja na svom Fejsbuk profilu.

Ovo je prava prilika da se Beograđani koji nisu čuli za ovo udruženje informišu o humanim ljudima i uključe u akciju pružanja pomoći najugroženijima.

Njih ni korona nije mogla da zastraši, naprotiv, rade punom parom.

- Tokom prethodne nedelje pripremili smo i podelili 290 obroka na punktu kod Vukovog spomenika. Na jelovniku su se našli pilav sa povrćem, testenine u bolonjeze sosu i boranija. Uvek se trudimo da nedeljni obrok po nečemu učinimo posebnim, pa su tako ove nedelje naši aktivisti obroke pripremali u Radnički muzej Trudbenik. Radnici ovog nekadašnjeg građevinskog giganta zidali su stanove i poslovne prostore širom Jugoslavije, i šire! Danas, nakon što je ovo preduzeće otišlo u stečaj, a zatim i privatizovano zajedno sa svom svojom imovinom, novi vlasnici planiraju da sruše radničko naselje. Bivši radnici Trudbenika, čije je stambeno pitanje nerešeno i nalaze se u svakodnevnom riziku od iseljenja, iskazali solidarnost, gostoprimstvo i pomogli nam u pripremi nedeljnih obroka za Solidarnu kuhinju, naveli su na zvaničnom Fejsbuk profilu.

Za one koji ne znaju, Solidarna kuhinja je nezavisni kolektiv koji obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Kolektiv je formiran iz potrebe da se na sveprisutne probleme siromaštva i gladi, koji naročito dolaze do izražaja u kriznim situacijama, odgovori solidarnošću i uzajamnom pomoći.

Aktivisti Solidarne kuhinje učestvuju u svim aktivnostima koje su vezane za pomoć: prikupljaju sredstva, nabavljaju, pripremaju i distribuiraju hranu. Hrana se distribuira direktno najugroženijima, na nekoliko mesta u gradu.

- Unutar Solidarne kuhinje gajimo iste vrednosti koje koristimo u svom radu – organizovani smo na principima uzajamne pomoći i direktne demokratije, a bilo kakva diskriminacija nije dozvoljena. Kako verujemo da borba protiv gladi ne treba da bude korišćena u svrhu reklame i samopromocije, ne sarađujemo sa političkim partijama, niti organizacijama koje pretenduju da to postanu, naveli su iz kolektiva.

- Volonteri – kuvari pripremaju i pakuju hranu u svojim domovima u skladu sa mogućnostima – jednom do par puta nedeljno. Jedna kuhinja pravi najmanje 20 obroka. Trudimo se da na nedeljnom nivou organizujemo što veći broj raznovrsnih i hranjivih obroka, navode iz ovog nezavisnog kolektiva.

Ukoliko želite da donirate novac za namirnice možete to učiniti uplatom na račun 200-2782330101033-51 (primalac Solidarna kuhinja CPM). Sredstva možete uplatiti i putem paypala na linku, https://www.paypal.me/solidarnakuhinja

Bonus video:

(Espreso.co.rs)