Mladi moraju da imaju svoj glas, Foto: Grad Novi Sad

OTVOREN PETI FORUM MLADIH LIDERA REGIONA

VUČEVIĆ: Mladi moraju da imaju svoj glas i svoje mesto u određivanju i kreiranju sopstvene budućnosti

Zajedničko regionalno tržište je program za period od 2021. do 2024. godine na kojem Savet za regionalnu saradnju sa partnerima i vladama sa Zapadnog Balkana radi proteklih nekoliko meseci

Objavljeno: 31.10.2020. 11:35h

U fokusu programa ovogodišnjeg Foruma mladih lidera regiona su izazovi na putu ekonomskog povezivanja i integracije država Zapadnog Balkana. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju te manifestacije koja od 30. oktobra do 1. novembra okuplja u Novom Sadu predstavnike poslovne zajednice sa prostora Zapadnog Balkana.

foto: Grad Novi Sad

- Izuzetno je važno da razgovaramo i delimo iskustva sa regionom, u svakom vremenu, a posebno u ovom. Danas verovatno više nego ikada delimo iste izazove i probleme. Globalna pandemija, ugroženo zdravlje ljudi, kao i neizvesnost koja iz toga proističe. Neke od tema konferencije su izazovi u daljem razvoju zajedničkog tržišta, razvoj digitalnog i inovacionog tržišta, zeleni pristup tim procesima. Očekujem da će učesnici skupa, između ostalog, diskutovati i o tome šta je sve potrebno i moguće u novonastalim okolnostima učiniti da se ubrza inicijativa „Mini Šengen“ koja nudi mega šanse za sve nas, za našu budućnost, da se region u kojem živimo više ne bi praznio. Biće izuzetno zanimljivo slušati ideje, i pratiti rad i razmišljanja ovih mladih ljudi. Oni moraju da imaju svoj glas i svoje mesto u određivanju i kreiranju sopstvene budućnosti. I ja ću, kao političar, biti jako ponosan kada to uspemo da uradimo u celom regionu. Da takva politika postane pravilo, a ne izuzetak - naglasio je gradonačelnik Vučević i uputio čestitke organzatorima koji su u otežanim okolnostima primenili sve epidemiološke mere i što je skup organizovan u skladu sa svim preporukama, na najvišem nivou.

foto: Grad Novi Sad

Kako je tokom otvaranja rečeno, Zajedničko regionalno tržište je program za period od 2021. do 2024. godine na kojem Savet za regionalnu saradnju sa partnerima i vladama sa Zapadnog Balkana radi proteklih nekoliko meseci i zasnovan je na pristupu četiri slobode. Pre svega, to je sloboda kretanja roba, usluga, kapitala i ljudi, uključujući međusektorske mere, kao što su zeleni koridori, a radi usklađivanja sa evropskim pravilima i standardima i otvaranja mogućnosti za preduzeća i građane. Kako je izjavio zamenik predsednika Evropskog pokreta u Srbiji, prema studiji Svetske banke, ovakva jača integracija tržišta Zapadnog Balkana mogla bi regionu doneti dodatnih 6,2% rasta BDP-a.

foto: Grad Novi Sad

- Tu je i razvoj regionalnog digitalnog prostora radi integracije Zapadnog Balkana u panevropsko digitalno tržište, kao i razvoj regionalnog industrijskog i inovacionog prostora u cilju transformacije industrijskih sektora. Jednako važan je i Zeleni program, pa će sve aktivnosti imati „zeleni“ pristup, što odražava Evropski zeleni plan i prevodi ga u Zeleni program Zapadnog Balkana – istakao je Aleksandar Simurdić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

foto: Grad Novi Sad

Ovogodišnje izdanje Foruma pripremili su Evropski pokret u Srbiji - lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost u partnerstvu sa Savetom za regionalnu saradnju, a uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade.

foto: Grad Novi Sad

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić naglasio je da mu je jako drago što su mladi ljudi prepoznali činjenicu da su samo ekonomski jake države snažne države i što se sve češće organizuju otvoreni dijalozi među omladinom regiona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Grad Novi Sad)