Nebojša Novaković je vlasnik koza, Foto: Emilija Jovanović

divljina usred grada

OVO JE MOJA OAZA MIRA SA 25 KOZA I 15 PASA: Upoznajte Nebojšu (59), koji usred grada čuva koze, ONE SU MU SVE!

Otkrivamo otkud koze u Bloku 72?

Objavljeno: 21.10.2020. 21:00h > 22:51h

Neobičan prizor iznenadio je mnoge prolaznike, ali i stanare Ulice Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu! Naime, sve je počelo od toga kada su se pojavile četiri koze u Bloku 72, a jedna od njih se popela na automobil koji je bio parkiran ispred zgrade, što je mnoge mališane koji su se tu našli navelo da se fotografišu sa njima!

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović

Inače, prvobitno je slika na kojoj se vide koze objavljena na Instagramu, te je mnoge navela na razmišljanje kako su ove životinje dospele tu i ko im je vlasnik.

Kako bismo saznali odakle koze usred grada uputili smo se ka datoj lokaciji, a u tome su nam pomogla dva prolaznika koja su kombijem krenula alternativnim putem kroz šumu u romsko naselje, a nama dali smernice kako da pronađemo Nebojšu, koji je vlasnik.

Iza novobeogradskih zgrada, nikada ne biste pomislili da se tu negde nalazi pravo životinjsko carstvo. Na početku šume, zapažamo staru, trošnu kuću, u čijem dvorištu se nalazi mnogo pasa, a potom saznajemo da je vlasnik upravo Nebojša Novaković (59), kojeg tražimo. Nebojša ima 25 koza, kao i 15 pasa o kojima se svakodnevno brine.

Stao je pred naš objektiv, a potom razjasnio pozadinu priče koja je krenula od te jedne fotografije sa društvenih mreža o kojoj smo pisali na početku teksta.

Nebojša Novaković foto: Emilija Jovanović

Živim ovde preko dvadeset godina, brinem se o kozama, kao i o psima. Ja ih hranim, a oni me čuvaju. Kada sam pre dvadeset godina ostao bez posla u struci, počeo sam da se bavim ovim poslom. Dobro mi ide. Svi se čude otkud koze u ovom delu grada. Volim prirodu, životinje- ovde je moj mir i spokoj. Deluje kao da sam u divljini, štaviše niko nikada ne bi pomislio da je preko puta urbani deo grada. Moji roditelji su živeli ovde, a nakon njih sam ostao samo ja od članova naše porodice. Pored moje kuće živi jedan komšija, koji voli da šeta po ovim proplancima. Kao što vidite, svuda je blato i trava, a trava je veoma zdrava za koze", počinje priču Nebojša Novaković za Espreso.co.rs

Napominje da planira da proširi posao jer mu dobro ide, a ujedno i prodaje kozji sir i mleko, tako da ima svoje dugogodišnje mušterije. Dodaje, da su ljudi veoma zainteresovani za kozje proizvode jer su kako kaže, veoma zdravi za ljudski organizam, a pre svega za imunitet.

foto: Emilija Jovanović

Kupuju od mene kozji sir, kao i mleko jer znaju da je veoma zdravo. Može lepo da se zaradi, ali ovaj posao pre svega morate raditi sa ljubavlju, a ja ga volim. Volim ove životinje, sa njima živim, a vole i one mene, kao i psi koji stalno idu za mnom i veoma su pitomi, kao što vidite. Planiram da proširim svoje životinjsko carstvo i da nabavim nove koze, ali nažalost sada je sve to stalo zbog korone. Najlepše su ove što imaju crnu dlaku jer je u pitanju sorta alpina, koja je nastala ukrštanjem bele francuske autohtone koze i švajcarske sanske koze i one se uglavnom nalaze na području švajcarsko-francuskih Alpa. Veoma su mlečne, a takođe se ova rasa pojavljuje i u nekoliko boja, a najčešće su smeđe", objašnjava nam Novaković.

foto: Emilija Jovanović

Novaković kroz smeh kaže da ponekad neka od njegovih koza zaluta u Blok 72, da ih deca obožavaju, dok su stariji kivni na njega i često se bune.

foto: Emilija Jovanović

Deca se oduševe kada ih vide i vole sa njima da se slikaju. Ne čudi me to uopšte jer su one veoma pitome, ali i plašljive. Tu je blizu i dečji vrtić, tako da se deca oduševe kada neka od njih zaluta sa proplanka u naseljeniji deo. Stariji me često vređaju, bune se i sl. Ah, šta da vam kažem kada glume tu neku nadobudnu gospodu i sve im smeta jer su isfrustrirani zbog svojih privatnih problema. Nikada se nisam medijski eksponirao, a Vama hvala što ste se potrudile da me pronađete u ovoj divljini, zaključuje Novaković.

Inače, osim koza i divlje svinje vole ponekad da posete Novi Beograd, o čemu smo ranije pisali, više o tome čitajte OVDE.

Bonus video: