Lekari, Foto: EPA / MAURIZIO BRAMBATTI

presekli

LEKARI TVRDE DA OVU JEDNU JEDNOSTAVNU STVAR NIKADA VIŠE NEĆE RADITI! Čak ni nakon korone!

Iako se čini kao da je prošlo stoljeće, život prije koronavirusa je bio pun ne tako sigurnih dnevnih navika koje se danas smatraju nezamislivima

Objavljeno: 20.10.2020. 09:18h

Dok ćemo neke od tih navika u budućnosti verojatno opet prihvatiti, postoji barem jedna koja izgleda nikad više neće biti „zdrava navika".

Prema istraživanju koje je od strane proveo magazin New York Times, a gde su ispitanici bili epidemiolozi dilom sveta, čini se da liekari više nikad neće pozdraviti nekoga rukovanjem – čak i kad pandemija bude iza nas.

10 načina na koje se lekari štite od zaraze koronavirusom

Upitano je 511 zdravstvenih djelatnika o tome kada se planiraju vratiti starim životnim navikama, i dok su mnogi odgovorili da se osećaju sigurno kada uzimaju poštu ili idu lekaru na pregled, ili idu na put, mnoge su druge aktivnosti u njihovom životu manje zastupljene. Mnogi su potvrdili kako ne idu na sahrane, venčanja ili kako nose maske kada su na otvorenom, a 6 je ispitanika reklo kako nikada više neće nekome pružiti ruku. Dr. Priyanka Gogna je izjavila kako smatra da će rukovanje postati nešto zaboravljeno, iako priznaje da će u skoroj budućnosti ipak grliti bliske ljude i pozdraviti se kada je to potrebno.

Ostali su se složili kako nikada ne bi spojili dlanove niti s najbližim prijateljem i da je to navika koja sada kod njih stvara nelagodu, ali brzi zagrljaj s prijateljem misle da će opet postati nešto uobičajeno.

„Ako se proizvede dobro vakcinu, verojatno će mi biti zgodnije zagrliti nekoga“, izjavila je Christina Ludema, epidemiolog na fakultetu Indiana.

No epidemiolozi poput T. Christopher Bond, iz bolnice Bristol Myers Squibb, je izjavio kako se pravi epidemiolozi nikada ne rukuju. Koliko će se još naš fizički kontakt s ljudima promeniti, ostaje nam da saznamo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)