Pešter, ilustracija, Foto: RTS/Printscreen

neverovatno

ZA OVO MESTO U SRBIJI KAŽU DA PREDSTAVLJA KRAJ SVETA: U ovom selu se živi od maja do novembra iz 1 RAZLOGA!

U katunima na Pešteri se živi od maja do novembra. U sela se silazi samo zbog preke potrebe, uglavnom kada nestane namirnica. Živi se u skladu sa surovom ćudi visoravni sve do prvih snegova...

Objavljeno: 19.10.2020. 10:32h

Petsto ovaca čuvaju Baraći pod Jelenkom, najvišim vrhom planine Giljeve. Jedna su od retkih pešterskih porodica koja još izlazi na katune. Stado na giljevske pašnjake izvode pešice.

- Dešavalo je se kad padne sneg u maju, kada vođe nemamo uslove za polaganje, sjavimo ih u selo dva dana, dokle se sneg ne makne, pa opet vrnemo. Imamo 120 do 130 koza, imamo nekol'ke krave i desetak konja - kaže stočar Diko Barać.

foto: RTS/Printscreen

Dok su na ispaši, ovce ne zatvaraju u štale.

- Mi držimo tor na čistoj ledini. Pomeramo tor svako sedam dana ili 10 dana. Do prilike, kako su uslovi, ako je kiša, pomerimo pre i zato su čiste - kaže Barać.

Prve komšije, Bradići su 500 metara udaljeni. Stari ne žele da idu sa Peštere.

- Vođe sam i odrasto. I đecu odavle školovao i sina oženio i postao deda. I sve, ali sinovi odoše dalje, ja osta sa suprugom i tako - kaže Vuka Bradić.

Ni Diko ne želi odavde. Objašnjava svoju muku skromno, pešterski.

- Pa videćemo. Videćemo. Dokle Bog da zdravlje, ja moram ovako. A dečica uza me. Razumiješ. Ovaj mali je isto veliki radnik i zbog njega ovo i radim i tako. I voli vdđe da živi. Volio bi i on da nasledi ovo ako da Bog. Ali malo ako bidnu uslovi bolji - istče Diko Barać.

Dikov katun je poslednji objekat na teritoriji Srbije. Iza je Crna Gora. Komovi i Prokletije kao na dlanu. Odavde nema puta. Napon dovoljan za jednu sijalicu. Samo jednu i koriste u katunu.

A nema ni mobilne mreže iz Srbije, pa koriste crnogorsku. Nije ovo kraj sveta. Ovo je Pešter.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)