dr Predrag Kon, Foto: Printscreen

predrag kon

NOVI STATUS DR KONA IZAZVAO LAVINU KOMENTARA! Evo šta je objavio naš doktor, SVI SU NA NOGAMA

Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje.

Objavljeno: 11.10.2020. 20:48h

Doktor Predrag Kon oglasio se povodom nošenja maski u zatvorenom prostoru i o tome koliko imaju efikasnost.

Mnogo je spekulacija o uvođenju pooštrenih mera za Srbiju, buduće da susedi uvode obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru. Praktično, kuda god da kročite morate nositi zaštitnu masku sa sobom. Putem svog fejsbuk naloga oglasio se doktor i član kriznog štaba Predrag Kon, koji je objasnio da li je dobro uvoditi ovu meru i u Srbiji.

- Ekstremno je retko nošenje maske na otvorenom prostoru... iako je to jasna preporuka da bi se smanjila cirkulacija i potencijal virusa. Ne mali broj tumači da preporuke treba ismevati...a neki stručnjaci čak i "podučavaju" da maske ne treba nositi. Kako onda sprečiti novi talas kovid-19? Da li baš sve mora biti obavezna mera? - istakao je Predrag Kon na svom fejsbuk nalogu.

Koliko je važan Konov koeficijent

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto". Sa druge strane vreme za pooštravanje mera je kada "Konov koeficijent" dostigne vrednost veću od dva.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)