Foto: EPA-EFE/ ORESTIS PANAGIOTOU

KLUČNO JE!

SVI SE PITATE DA LI ĆEMO MOĆI U GRČKU SLEDEĆE GODINE! Grci otkrili, OVO OČEKUJU

Grčke plaže su ove godine uglavnom bile poluprazne

Objavljeno: 03.10.2020. 11:48h > 15:46h

Ova letnja sezona je po mnogo čemu bila specifična. Globalna pandemija je dovela do toga da mnoge države zatvore svoje granice. Mali je broj destinacija koje su bile otvorene za naše turiste tokom špica letnje sezone – u julu i avgustu.

Kako je leto prolazilo tako se i epidemiološka situacija u Srbiji popravljala, jedna po jedna država se ponovo otvara za naše putnike. Srpski turisti su ovog leta silom prilika bili prinuđeni da otkriju neke nove destinacije, koje možda u redovnim okolnostima nikada ne bi posetili.

Grčke plaže su ove godine uglavnom bile poluprazne

Ove letnje sezone Grčka je odlučila da zatvori sve svoje granice potencijalnim putnicima koji dolaze iz Srbije. Sve kopnene granice ka severnoj Grčkoj su bile prekinute, a čak i oni koji su hteli da avionima posete neka od grčkih ostrva nisu mogli to da ostvare ovog leta.

Mnogi su sa pravom ljuti, jer osim što nisu imali prilike da uživaju u moru i suncu koje im je bilo preko potrebno posle duge izolacije i karantina ovog proleća, veliki je i broj srpskih turista koji su unapred uplatili svoja letovanja a taj novac još nisu uspeli da povrate.

Kako bi čuli i drugu stranu, i njihovo viđenje ovog problema, Tajne putnika su kontaktirale turističke organizacije grada Soluna, kao i regije Halkidiki. Turistička organizacija Soluna je osim velikog žaljenja zbog situacije koja se desila ovog leta i nemogućnosti srpskih turista da posete svoju omiljenu šoping destinaciju dala i uvid u statistiku i brojeve za ovu letnju sezonu.

Po njihovim statistikama ove godine je u Solunu bilo samo 7.710 noćenja turista sa srpskim pasošem i to je pad od 79,29 % u odnosu na broj noćenja naših državljana u odnosu na prošlu godinu. Po njihovim rečima, srpski turisti su značajan izvor prihoda turističkog sektora grada Soluna i cele severne Grčke tako da se to odražava na celokupnu sliku ovogodišnje letnje sezone te grčke regije.

Osim očiglednog pada broja turista iz Srbije, značajno je i manji broj putnika iz svih ostalih država. Ako se gleda zbir svih putnika, nevezano za njihovu nacionalnost, ove sezone grad Solun ima 78% turista manje nego 2019. godine. Turistička Organizacija Soluna se nada da će se situacija promeniti na bolje 2021. godine, i oni očekuju turiste iz Srbije već sledeće sezone.

Turistička organizacija Halkidikija je za Tajne putnika iznela podatak koji govori da je ovo jedna od najlošijih sezona ikada, i da je ukupan pad turizma ove regije na severu Grčke veći od 70% u odnosu na prošlu godinu.Manjak srpskih turista, kako kažu iz turističke organizacije Halkidikija je najosetniji u sektoru privatnog smeštaja (apartmana ), kao i kod manjih hotela. Osim brojeva i statističkih podataka, kažu nam da je ovo bila vrlo neizvesna sezona, da su grčke vlasti u saradnji sa epidemiolozima svakih 15 dana vršili presek stanja i donosili nove odluke o tome koji državljani mogu posetiti Grčku.

Po njihovim rečima, sledeća godina, 2021. je ključna za mnoge u turističkom sektoru, jer će mnogi hoteli pokušati da prežive i ne zatvore svoje poslove. Optimistični scenario je da će sledeće godine biti izmedju 60 i 65% turista u odnosu na 2019. godinu, ali kako kažu iz turističke organizacije Halkidikija realno očekivanje je 50% popunjenosti u odnosu na 2019.

Njihova poruka za kraj ove priče je da srpski turisti čine značajan deo turističkog tržišta severne Grčke i nadaju se da će jake veze koje su se gradile zadnjih decenija između dva naroda biti sve jače i da bi voleli da vide srpske prijatelje ponovo na plažama Halkidikija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tajne putnika)