Dr Kisić o novom vanrednom stanju i vakcini, Foto: Printscreen/Kurir TV

VEOMA VAŽNO

DR DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ VEČERAS OTKRILA KAD STIŽE VAKCINA U SRBIJU: Ove informacije zanimaju SVE GRAĐANE

Građani će moći automatski da stupe u kontakt sa kovid ambulantom i zakažete pregled ukoliko budu sumnjali na prisustvo virusa

Objavljeno: 17.09.2020. 23:17h

Doktorka Darija Kisić Tepavčević bila je večeras gost emisije "Usijanje" na Kurir televiziji. Tom prilikom ona je izjavila da nije istina da će svi koji se budu vraćali iz inostranstva u Srbiju morati da idu u kovid ambulante. Oni će, pak, morati da urade određene testove preko portala koji je specijalno za to namenjen.

Građani će na prelazu dobiti određeno uputstvo i zdravstveno upozorenje i moraće da sa prijave na određeni portal, tu će ući preko svog LBO i matičnog broja. Onda će nakon toga da ispune jedan kratak upitnik, takozvana samoprocena sa osnovnim setom potencijalnih simptoma, a nakon toga se dobije rezultat na osnovu koga se orjentaciono procenjuje da li osoba treba da se javi u kovid ambulantu. Ako nema simptome, onda će dobiti spisak mera kojih mora da se pridržava. A biće naznačeno da je osoba dužna da i desetog dana po dolasku u zemlju opet popuni upitnik. Kada se popuni test sve osobe će moći da sačuvaju tu samoprocenu i u slučaju potrebe prikažu da imaju i prijavu i odjavu – navela je dr Kisić.

Takođe, građani će moći automatski da stupe u kontakt sa kovid ambulantom i zakažete pregled ukoliko budu sumnjali na prisustvo virusa.

Kada je reč o našim turistima koji su u poseti drugim državama, doktorka je kazala da je prema poslednjim informacijama oko 75.000 naših građana prešlo granicu sa Crnom Gorom, oko 100.000 sa Hrvatskom, dok je između 2.000 i 3.000 onih koji su posetili Egipat i Tursku.

S obzirom na to da su mnoge zemlje ili bile ,,rizične'' ili su to u međuvremenu postale, doktorka Kisić Tepavčević je dodala da je veliki broj naših građana u tim zemljama i da će se svi oni vratiti u Srbiju, zbog čega su uvedene nove mere.

Novo vanredno stanje?

Na pitanje da li se razmišlja o novom vanrednom stanju, doktorka Kisić je rekla da „ne najavljuje ništa“, ali da je takvo stanje u vreme kada je uvedeno bilo apsolutno opravdano. Objasnila je i ko najviše poštuje mere:

– U drugom piku smo imali najveći broj obolelih između 20 i 40 godina. To su osobe koje su radno aktivne i koje su se najviše izlagale. Najstariji su najrevnosniji i najviše poštuju mere. Ali nažalost kada se oni razbole onda je mnogo veća komplikacija, što smo viđali u staračkim domovima. Gde god je dozvoljeno da se virus unese u populaciju starih, to se širilo kao požar – objasnila je ona.

foto: Printscreen/Kurir TV

Doktorka je prokomentarisala i vakcine.

– Vakcina protiv gripa biće dostupna početkom oktobra – rekla je doktorka Darija i dodala da ne bi bio problem kada bi se pored ove vakcine primila i vakcina protiv kovida, ako bi postojala u tom trenutku.

Kisić Tepavčević je objasnila da ne postoji mogućnost da se razlikuju simptomi kovida i sezonskog gripa, kao i to da je samo jedan način da se utvrdi prisustvo virusa - laboratorijski.

– Ne postoji ni jedan simptom i znak koji isključivo ukazuje na kovid ili grip. Jedino laboratorijski može da se utvrdi – rekla je ona i dodala da mnoge osobe koje su imale prehladu misle da su imale grip.

Celu emisiju pogledajte ovde:

Bonus video:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)