Sok od paradajza, Foto: Printscreen

interesantno

HRANA U AVIONU VAM IMA SKROZ DRUGAČIJI UKUS? Čulo vam se menja, a rešenje je u soku od PARADAJZA

Smanjeno čulo ukusa stvara probleme vazdušnim ugostiteljima

Objavljeno: 14.08.2020. 23:09h

Većina ljudi baš i ne preferira hranu koju služe tokom letova.Jednostavno je drugačija.Tačnije, mi je drugačije osećamo, a na to utiče više faktora, kao što su pritisak u avionu, suv vazduh koji udišemo, pa čak i buka motora.

Ovo su neke od stvari koje nam čulo za slano i slatko umanjuju čak 30% pa imamo utisak da hrana koju jedemo u avionu ima drugačiji ukus u odnosu na onu koju jedemo na kopnu, piše Businessinsider.

Da li ste nekada bacili pogled na kolica sa pićima u avionu i primetili da sadrže mnogo soka od paradajza? Iako nije baš uobičajen, kao, recimo, sok od jabuke ili pomorandže, ipak ga mnogo ljudi pije tokom leta.

Čulo ukusa u vazduhu se menja, a za to postoje biološki razlozi.

Ukoliko uzmete zalogaj hrane pre leta, verovatno znate kakvog je ukusa. Međutim, kada ste u vazduhu, čulo ukusa nije isto kao na kopnu.

Setite se kada ste poslednji put bili prehlađeni (kakva ironija). Znate da čulo mirisa tada oslabi i da je hrana potpuno bezukusna zato što vam je nos zapušen.

Kada čulo mirisa oslabi, percepcija hrane se menja.

Upravo to se dešava tokom leta. Vaš nos je tada u sličnom stanju kao kada ste prehlađeni.

Vazduh u avionu je prilično suv, čak i više nego u nekim pustinjama. Takav vazduh isušuje nosne kanaliće, odnosno, gubimo čulo ukusa. Ali, to je samo jedna stvar u nizu. Nizak pritisak u avionu smanjuje nivo kiseonika u krvi, što znači da su su svi vaši olfaktorni receptori, odnosno, deo nervnog sistema koji je odgovoran za miris, manje osetljivi i smanjuju vaše čulo mirisa.

Na čula, međutim, ne utiče samo okolina.

Verovali ili ne, ali ne pomaže ni buka motora.

Studija koja je obavljena 2010. godine je istraživala uticaj buke na ukus, tako što su ispitanike smestili van simulatora kabine i u simulator kabine aviona.

Otkrili su da se čulo za slatku i slanu hranu smanjio za 30 posto dok su boravili u kabini.

Smanjeno čulo ukusa stvara probleme vazdušnim ugostiteljima.

Pritom, ova pojava ne utiče podjednako na sve ukuse, pa tako, recimo, začin kari ili limunova trava u vazduhu postaju intenzivniji, dok đumbir, beli luk i cimet blede.

Zbog toga neki koriste prirodno snažne arome kao što su koncentrati i biljna ulja, ne bi li smanjili potrebu za dodatnom soli u jelima.

I sad se verovatno pitate kakve veze sa celom ovom pričom ima sok od paradajza?

Ima, jer ima ukus koji mnogi nazivaju “umami”.

Umami je jedna od pet kategorija ukusa uz slatko, kiselo, slano i gorko.

Prema studiji sprovedenoj 2015. godine, umami onemogućava ovaj fenomen koji se dešava u vazduhu, jer se njegov ukus pojačava.

Dakle, sledeći put kada budete leteli (kad god to bilo), popijte sok od paradajza i ne očajavajte ukoliko jelo nema ukus kojem ste se nadali.

Na kraju krajeva, verujemo da svi jedva čekate da se stvari vrate u normalu i da konačno na miru pojedete tu avionsku “neukusnu” hranu.

(Espreso.co.rs/ Objektiv.rs)