Foto: Printscreen

Obraćanje Kriznog štaba

396 NOVOZARAŽENIH U SRBIJI, PREMINULO 11 OSOBA! Situacija se ne poboljšava! (VIDEO)

U prethodnom periodu je testirano

Objavljeno: 19.07.2020. 15:10h > 15:43h

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo 396 novih slučajeva novozaraženih koronavirusom. Od koronavirusa je preminulo 11 ljudi, dok se na respiratorima nalazi 187 pacijenata.

To je saopštio Krizni štab na konferenciji za medije održanoj u 15 časova.

U prethodnom periodu od 24h je testirano 7.955 ljudi. Ukupno od početka pandemije u Srbiji je zabeleženo 20.894 zaraženih,

- Procenat umrlih se pomerio na mlađe životno doba. Nemam kod sebe precizne podatke, o tome smo pričali u prethodnim danima. Podatke ćemo vam predočiti, to nije nikakva priča, ali ne mogu da pričam na pamet. Došlo je do pomeranja u odnosu na period mart-april. Nažalost, umiru i mlađe osobe, pa čak i one od 30 godina. Svi mogu da se zaraze. Niko nije otporan, ni deca, ni žene, ni zdravi, ni bolesni.

- Radi se na tome, to ne mogu da rade obične laboratorije koje imaju pojedine privatne zdravstvene ustanove. Postoje određeni pravilnici - poručio je Gojković.

O radu laboratorija

- Rekli smo da je bilo zastoja u radu, i u ponedeljak je i premijerka pričala o tome. Mislim da smo uspeli da nadoknadimo sve zaostatke i da izađemo iz tog problema. Od sutra ćemo u potpunosti uspeti da ispoštujemo da nalazi budu za 24 do 48 sati. Neke laboratorije nisu imale probleme - rekao je Gojković.

Sutra će svi građani koji se testiraju na aplikaciji, moći da dobiju rezultat putem mreže, a sutra ćemo o tome detaljnije - kaže Gojković.

On je napomenuo da svi gradovi svakodnevno objavljuju podatke o koroni.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković saopštio je da je krizni štab u razgovoru s Vladom doneo odluku da se otvori aplikacija preko koje će svi testirani građani moći da vide rezultate testiranja na koronavirus.

- Svi građani koji su se testirali moći da se uloguju i preko aplikacije direktno dobiju rezultat. Sutra ćemo o tome da pričamo detaljnije - rekao je Gojković.

Održanje ispita i nastave na fakultetima

- Ako se sprovode ispiti na fakultetima, moraju postojati i uslovi, inače se ne smeju sprovoditi. To se odnosi na ispite i na nastave. Mora postojati rastojanje. Ako takvih uslova nema, ispiti se ne smeju održavati - rekao je dr Pelemiš

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)