Igor Vuk Torbica, Foto: Printscreen

TUGA DO NEBA

CRNA ZASTAVA NA ZGRADI SNP-A U NOVOM SADU! Oproštaj od Igora Vuka Torbice potresao je celu zemlju!

Tragično je izgubio život

Objavljeno: 18.06.2020. 21:01h

Na zgradi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu istaknuta je crna zastava zbog smrti Igora Vuka Torbice (33), darovitog reditelja koji je tragično izgubio život juče u Rovinju.

Rođen je u Drvaru (Bosna i Hercegovina). Srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn završio je u Puli (Hrvatska), a Fakultet dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu (Srbija), u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade „Hugo Klajn”. Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava Pokojnik dobila je glavnu nagradu festivala Studio fest i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kao asistent režije Igor Vuk Torbica sarađivao je na predstavama Dina Mustafića (Rođeni u YU, Jugoslovensko dramsko pozorište, te Patriotic Hypermarket, Bitef teatar), Sonje Vukićević (Rodoljupci, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad i Ane Đorđević (Četrnaesta, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka). Režirao je Molijereovog Don Žuana (Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin), fon Klajstov Razbijeni vrč (Jugoslovensko dramsko pozorište, Tolerovog Hinkemana (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), fon Horvatove Priče iz Bečke šume (Gradsko dramsko kazalište „Gavela”, Tolstojevo Carstvo mraka (Narodno pozorište u Beogradu), Lorkine Krvave svadbe (JU Grad teatar Budva i Srpsko Narodno pozorište) i Tartif, autorski projekat po Molijeru (Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište u Somboru).

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu, 2016. godine, Torbica dobija nagradu Ardalion za najbolju režiju za predstavu Hinkeman, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala. Ista biva najbolja i na 31. festivalu Gaveline večeri, a Torbica opet osvaja Nagradu za režiju. Hinkeman dobija i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri nagrade žirija.

Predstava "Krvave svadbe" je učestvovala na osam pozorišnih festivala i osvojila šest nagrada, od kojih su najvažnije Međunarodna nagrada „Grad teatar“ za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, reditelju Igoru Vuku Torbici (2018) i nagrada za najbolju režiju Igoru Vuku Torbici na Bijenalu crnogorskog teatra 2019. godine.

Predstava "Tartif" je učestvovala na dvanaest pozorišnih festivala i osvojila dvadeset pet nagrada. Među njima su: Godišnja nagrada SNPa za vanserijske režije predstava Krvave svadbe i Tartif, Igoru Vuku Torbici; nagrada za režiju Igoru Vuku Torbici na Pozorišnom proleću u Šapcu, 2019; nagrada za najbolju predstavu u celini, na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, 2019; nagrada za najbolju režiju na istom Festivalu; najbolja predstava festivala „Petar Kočić“ u Banjoj Luci 2019; najbolja režija na istom Festivalu; nagrada RTRS „Korak u hrabrost“ Igoru Vuku Torbici za adaptaciju i režiju; treća nagrada publike na 53. BITEF-u…

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)