GROBLJE, Foto: Espreso.co.rs

NEOIČNO

PRAVOSLAVNOM SRBINU NASRED SPOMENIKA PIŠE DA JE USTAŠA! Šok slika se širi mrežama, nikome ništa nije jasno!

"Ne biste poverovali – najverovatnije"

Objavljeno: 14.06.2020. 17:30h

Istorija je neverovatan sled još neverovatnijih događaja. Svedoci smo odnosa na Balkanu. Šta biste rekli kada bi vam neko rekao da je nekad postojao Srbin koji je sebe nazivao ustašom i time se ponosio? - počinje zanimljiva priča iz Hercegovine objavljena na Instagram nalogu "otacastvo", a mi je prenosimo u celosti.

"Ne biste poverovali – najverovatnije"

- Ali, njegov nadgrobni spomenik je svedok svega toga. Ime mu je bilo Kojo Obori

na staro hercegovačko groblje u mesto Poplat kod gradića Stoca na Bregavi mogao se svojim očima uveriti da na tom grobu piše ćirilicom: "Ovđe počiva Kojo Oborina – USTAŠA", zatim je navedena godina njegovog rođenja 1852. godina i prva dva broja godine smrti 19 koja kasnije nije dopisana - piše "otacastvo".

- Ispod stoji "1875-1878" i podatak da Kojo Oborina sam sebi diže spomenik. A upravo godina 1875. je važna za nas. Šta se tada desilo? I možda su oni koji dobro poznaju istoriju i srpski jezik već sa lakoćom mogli da shvate o čemu se zapravo ovde radi, upravo u 19.veku leži odgovor ove tajne.

- Godine 1875. desio se srpski ustanak u Hercegovini poznatiji pod nazivom "Nevesinjska puška" koji je ubrzo digao celu Bosnu i okolinu na noge i podigao narod na ustanak protiv Turaka i njihove vladavine. Ustanike su podržale dobrovoljcima i oružjem Kneževina Srbija i Knjaževina Crna Gora, a sve to je dovelo do početka Srpsko- turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize - piše "otacastvo".

- Tako su hrabri srpski junaci i svi ostali koji su pre svega želeli slobodu sebe nazivali USTAŠAMA, jer su digli ustanak protiv Turaka i njihovog tlačenja i zuluma koji je bio usmeren na domaći živalj.

Otuda je ponosni Srbin pravoslavac sebe nazivao ustašom, a to napisao i na svom grobu. Ovaj naziv ustanika kako ih danas zovemo u to vreme nije bilo ništa neobično. Danas, posle svega jeste - stoji u objavi na Instagram nalogu "otacastvo".

(Espreso.co.rs/Alo)