Žoze Kutiljero i Havier Solana, Foto: Profimedia

OPROŠTAJ

UMRO ČOVEK KOJI JE ODREDIO SUDBINU BIVŠE SFRJ I SRBIJE: Vest o smrti stigla je iz BRISELA!

On je bio jedan od pregovarača Portugala za pristupanje EU, a posle toga učesnik u mnogim diplomatskim predstavništvima devedesetih godina

Objavljeno: 18.05.2020. 07:41h

Žoze Kutiljero, portugalski diplomata koji je bio izaslanik UN za ljudska prava u zemljama bivše SFRJ, umro je u 86. godini u Briselu.

Javnost je o njegovoj smrti obavestila njegova supruga. Kutiljero je, osim što je bio diplomata, bio i antropolog, pesnik i pisac.

On je bio jedan od pregovarača Portugala za pristupanje EU, a posle toga učesnik u mnogim diplomatskim predstavništvima devedesetih godina.

Zajedno sa Lordom Karingtonom je 1992. godine predložio plan za rešavanje krize i sprečavanje rata u Bosni i Hercegovini, koji je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto.

Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, posle sastanka sa američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom, povukao svoj potpis.

(Espreso.co.rs)