Foto: Espreso

saobraćajna kultura

Pešaci, sklonite se iz biciklističke staze

Pešaci u Srbiji veruju da saobraćajna pravila za njih ne važe - ali to nije tačno.

Objavljeno: 24.04.2020. 18:08h > 20:47h

Mnogi gradovi u Srbiji u skorije vreme dobili su biciklističke staze, i tek će ih dobijati, jer preporuka Evropske Komisije da se cela Evropa u što većoj meri preorijentiše na bicikl kao zdravo prevozno sredstvo važi i za nas. Ali, kako u praksi izgleda voziti se biciklom u srpskim gradovima? Reklo bi se da pešaci ne mare za to da ustupe deo svog prostora biciklistima.

Ma, kome ti kažeš da se sklonifoto: Printscreen

Biciklisti koji žele da koriste biciklističke staze za odlazak na posao, u nabavku ili za rekreaciju u našim gradovima svakih nekoliko metara moraju da se zaustavljaju, da upozoravaju, mole pešake, svađaju se, objašnjavaju pešacima da su ušli u prostor koji nije njima namenjen.

Čak i kada su staze odvojene i biciklisti imaju svoju dvosmernu stazu, a pešaci podjednako širok prostor za sebe, pešaci ipak bezbrižno šetaju i pešačkom i biciklističkom stazom.

Nadamo se da će ova novina uspeti da dopre do svesti naših ljudi na manje bolan način, bez plaćanja kazni. U ime svih biciklista, ljubazno vas molimo: dame i gospodo pešaci, sklonite se iz biciklističkih staza.

O odnosu vozača prema biciklistima pisaćemo nekom drugom prilikom.

Bonus video: