Ilustracija, Foto: EPA / JALAL MORCHIDI

novo istraživanje

OTKRIVENA NOVA MUTACIJA KORONAVIRUSA: Ima jedna DOBRA VEST, ali i jedna LOŠA VEST!

Otkriće ove mutacije „ukazuje na to da bi trenutni razvoj vakcine mogao postati beskoristan"

Objavljeno: 15.04.2020. 10:14h

Naučnici kažu da su otkrili prve dokaze o „značajnoj“ mutaciji koronavirusa koja bi dovela do toga da bi dosadašnji koraci ka vakcini mogli da postanu „beskorisni“, navodi se u novoj studiji.

Istraživači, koji su izolovali soj virusa iz uzorka prikupljenog u Indiji u januaru, rekli su da mutacija čini da virus manje može da se veže za receptor u ljudskim ćelijama zvan ACE2, enzim koji se nalazi u ljudskim plućima.

Otkriće ove mutacije „ukazuje na to da bi trenutni razvoj vakcine mogao postati beskoristan u budućoj epidemiji ako bude identifikovano više mutacija“, rekli su istraživači, prema Newsweeku.

Studija, koja je objavljena na biorkiv.org u subotu, još uvek nije recenzirana. Međutim, tim - koji je vodio Nacionalni univerzitet za obrazovanje Čanghua u Tajvanu u saradnji sa Univerzitetom Murdok u Australiji - dodao je da SARS-CoV-2, virus koji izaziva COVID-19, ima nizak stepen mutacije.

- Potvrdili smo da SARS-CoV-2 ima relativno nizak stepen mutacije, ali takođe smo dokazali da su se već pojavile nove mutacije sa raznovrsnom virulencijom i imunološkim karakteristikama - rekli su oni.

Ali Džena Macioči, predavačica imunologije na Univerzitetu u Sakseksu koja nije radila na studiji, rekla je za Newsweek da iako je ovo otkriće važno za praćenje, ona ne veruje da su napori u vakcinaciji zbog njega ometeni.

- Očekuju se male mutacije sa bilo kojim virusom. Izgleda da je nastala mutacija u ovom izveštaju smanjila vezanje za ACE2 što znači manju virulenciju što potencijalno može značiti i manju sposobnost infekcije. Ali pošto je ovo izolovani izveštaj, to ne znači da su pokušaji vakcinacije uzaludni.

Benjamin Neuman, profesor bioloških nauka sa teksaškog Univerziteta A&M, takođe je rekao ta South China Morning Post da konstantna mutacija koronavirusa znači samo da će vakcina trebati periodične testove i ažuriranja.

- Virus gripa stalno mutira, i to približno istom brzinom kao i koronavirus, ali mi smo u mogućnosti da se uspešno vakcinišemo protiv ove pokretne mete - rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/nypost)