Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, Foto: Youtube printscreen

OBJASNIO

GOJKOVIĆ OBJASNIO: Nismo imali problem sa nedostatkom lekova i opreme

Ukazao je da učestvuju i stručna tela Ministarstva zdravlja, te da je sve pod kontrolom Kriznog štaba

Objavljeno: 13.04.2020. 17:16h > 04:35h

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je danas da do sada nije bilo nikakvih problema u Srbiji u lečenju Kovid pacijenata sa nedostatkom lekova, sanitetskog materijala i zaštitne opreme.

Gojković je, na pitanje da li postoji analiza potreba za lekovima i opreme za lečenje od Kovid-a, ko je radi i koliko se ažurira, objasnio da to radi RFZO, koji je jedan od ključnih činilaca u Kriznom štabu Vlade Srbije.

Ukazao je da učestvuju i stručna tela Ministarstva zdravlja, te da je sve pod kontrolom Kriznog štaba.

Do sada nismo imali problema vezanih za tok svih operacija u lečenju Kovid pacijenata", podvukao je Gojković.

Rekao je da ono što, zbog velikih teškoća koje postoje vezano za uvoz, u nekom trenutku bude rešeno na drugi način.

Osim toga nevezano za Kovid pacijente, sve druge bolnice imaju dovoljan broj ostalih lekova koji se ne upotrebljavaju u lececnju korona virus infekcije", zaključio je on.

On je rekao i da od početka krize zaštitne opreme nije nedostajalo, a procenat zaraženih zdravstvenih radnika je manji od 15 odsto, što se, kaže, uklapa u statistiku zemalja koje nisu imale tešku epidemiološku situaciju, poput Italije, Španije ili SAD.

"Od početka je Ministarstvo zdravlja donelo jasne protokole o načinu na koji se sprovodi lična zaštita svih radnika, sprovedene različite i brojne edukacije. Zaštitne opreme od početka krize, izuzev u pojedinačnim slučajevima, nije nedostajalo", rekao je Gojković.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li su istraživani uzroci zaraze zdravstvenih radnika i da li je možda jedan od razloga "što nisu koristili zaštitnu opremu sa većim stepenom zaštite".

Gojković je ukazao da zdravstveni radnici treba da koriste ličnu zaštitnu opremu u skladu sa svim protokolima, jer će im to omogućiti potpunu zaštitu, i napomenuo da je i jedan propust prilikom svlačenja opreme dovoljan da se radnik kontaminira i, osim sebe, ugrozi i kolege i druge.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je zaštitna oprema nabavljena sa svih strana, ali da se možda ponekad dešavalo da se ona neadekvatno i nepotpuno koristi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)