Dobila je otkaz jer nije htela da radi bez zaštitne opreme, Foto: Instagram printscreen/nurse.iv

otkaz

OVA MEDICINSKA SESTRA DALA JE OTKAZ I OBJASNILA ZAŠTO! Od njene ispovesti ćete se zalediti: Nismo spremni za ovo!

Amerika nije spremna i medicinske sestre nisu zaštićene- rekla je ona

Objavljeno: 05.04.2020. 18:06h

Medicinska sestra iz Čikaga dala je otkaz nakon što su je u njenoj bolnici tražili da radi bez maske, u nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike i poručila na društvenim mrežama da ''Amerika nije spremna'' za pandemiju novog korona virusa.

Ona je u suzama iznela svoj slučaj u video snimku postavljenom na “Instagramu”.

- Danas sam dala otkaz na poslu. Otišla sam na posao i dodelili su me pacijentu obolelog od Kovida-19 na odeljenju intenzivne nege koje je pretvoreno u odeljenje za zaražene. Nijedna od sestara ne nosi maske, čak ni hirurške, kad u hodnicima razmenjuju izveštaje – rekla je Imaris, čije je korisničko ime Nurse.iv.

Ona je svom šefu rekla da ima sopstvenu masku N95, koje pružaju bolju zaštitu od virusa.

- Rekla sam mu da razumem da je nestašica, ali da me pusti da zaštitim sebe i da se osećam bezbedno. Imam porodicu kojoj se vraćam kući,a deluje da stvari ne idu na dobro – navela je uplakana Imaris.

- Amerika nije spremna i medicinske sestre nisu zaštićene - dodala je ona.

Bolnice širom Amerike suočavaju se sa nestašicom zaštitne opreme što potencijalno dovodi u opasnost medicinske radnike od infekcije novim korona virusom.

- Veoma sam frustrirana i uplašena. Ne zato što sam suočena sa brigom o pacijentima pozitivnim na Kovid-19, već zato što odlazim tamo nepripremljena, nezaštićena. Iako imamo maske koje su dostupne, to nisu prave maske koje su potrebne za brigu o takvim pacijentima - objašnjava Zenei Kortes, predsednica organizacije Ujedinjenih nacionalnih medicinskih sestara.

Ona je dodala da medicinske sestre koriste odeću koja nije na nivou potrebne za brigu o zaraženim pacijentima.

- Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli su da su marama ili šal dovoljni da nas zaštite od pacijenata. A mi znamo da to nije tako - istakla je Kortesova u jučerašnjem razgovoru sa američkim senatorom Bernijem Sandersom, na čijoj je “Jutjub” stranici postavljen snimak.

Organizacija Ujedinjenih sestara podržala je pre nekoliko meseci Sandersa za kandidata.

- Da li je Centar stvarno to rekao? - upitao je Sanders u neverici.

Kortesova je dodala da su se medicinski radnici nadali zaštiti od strane CDC i da su ih izneverili. U uputstvima CDC navodi se da je ''nepoznato'' koliko šal ili marama mogu da zaštite od infekcije Kovida-19.

Zdravstveno osoblje može koristiti improvizovane maske (npr. marame, šalovi) radi brige o pacijentima sa Kovidom-19 kao poslednjim sredstvom. Ipak, improvizovane maske se ne smatraju zaštitnom opremom, jer je nepoznato koliko one mogu da zaštite. Ovu opciju treba uzeti s oprezom - navode iz CDC.

Imaris je navela na “Instagramu” da je očekivala kad je došla na posao da će svi imati maske, ali da je niko nije nosio.

- Sestra je prošla deleći maske N95 sa kesom kako bi se posle tu stavile i sačuvale za ponovnu upotrebu tokom čitavog dana”, navela je ona.

Kad je, kako kaže, pitala svog nadležnog o mogućoj kontaminaciji tih maski, on je odgovorio da je ''bezbednost osoblja trenutno glavni prioritet''.

- Ako dobijemo dovoljno maski razmotrićemo da osoblje nosi hirurške maske u predstojećim nedeljama - navela je Imaris njegov odgovor.

Kako je ispričala, on je objasnio da se bolnica drži smernica CDC i da je to ''samo kad zaraženi pacijenti imaju aerosolnu vrstu tretmana, poput respiratora''. Kad mu je odgovorila da kad je 90 odsto pacijenata “na cevčicama, paralizovano i pozitivno na virus a ljudi koji nisu o bolnici ga takođe šire…. moraju pretpostaviti da su svi inficirani, posebno u bolnici, a niko nema masku koja štiti od kapljica” koje se prenose kašljanjem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)