Ovo morate da pročitate, Foto: Filip Plavčić

PAŽLJIVO PROČITAJTE!

EVO KAKO DA DEZINFIKUJETE VOĆE I POVRĆE: Infektolog savetuje: OVAJ PRINCIP VAM JE DOBRO POZNAT, I PROST JE

On je naveo da je svaka površina opasnost

Objavljeno: 25.03.2020. 11:20h

U jeku epidemije koronavirusa, pojavljuju se brojni saveti o tom šta bi sve treba dezinfikovati kako bi virus bio sprečen da uđe u organizam.

Među poslednjih takvim je i savet profesora infektologa iz Sidneja, Timotija Njusama koji kaže da bi ljudi posebno trebalo da povedu računa pri kupovini voća i povrća i da isto operu u sapunu i toploj vodi.

On je naveo da je svaka površina opasnost kada je u pitanju Covid-19 i da bi zato i prodavci i kupci morali da dobro obrate pažnju, posebno jer u ovom slučaju mnogi dodiruju voće i povrće koje se prodaje.

Setimo se da je svaka površina potencijalno kontamirana. I kao kod svake površine, tako i u slučaju voća i povrća, postoji rizik. Iako bi bila loša praksa da se svaki avokado testira na koronavirus, potrebno je da se ove namirnice dovoljno zaštite - rekao je on i naglasio da nije reč o visokom riziku, ali da ga svakako treba imati na umu.

Infektolog kaže da je najbolji način da sprečite eventualnu zarazu da voće i povrće operete sapunom čim ih donesete kući.

- Operite ih toplom vodom i sapunom, baš kao i ruke - rekao je Timoti.

Bonus video;

(Espeso.rs / Dejli mejl)