Hrana, Foto: Profimedia

pažljivo pročitajte

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Može li se korona virus preneti preko hrane i koja 4 pravila TREBA OBAVEZNO DA PRIMENITE

Naravno, ako je neki član porodice zaražen, on ni slučajno ne bi trebalo da bude blizu namirnica niti da sprema obrok

Objavljeno: 14.03.2020. 12:40h

Stručnjaci nas danima upozoravaju da vodimo računa o higijeni, peremo ruke, dezinfikujemo telefone, obuću, ne rukujemo se sa ljudima...a sve kako ne bi slučajno dobili ili preneli koronavirus. A šta se dešava kada je reč o hrani?

- Za sada nema nikakvih izveštaja o zaraženim ljudima putem hrane, bilo da je zapakovana ili ne. U svakom slučaju, napominjemo da je uvek važno voditi računa o higijeni, često perite ruke i radne površine, odvajajte meso od ostalih namirnica, kuvajte sve na višoj temperaturi - stoji na sajtu usda.gov.

- Ako već vodite računa o higijeni prilikom pripreme hrane, dobra vest je da ste minimalno ugroženi - kaže Francisko Dijez Gonzales, direktor Centra za bezbednost hrane u Džordžiji.

ŠTA TREBA DA URADITE?

- Često perite ruke - pre, u toku pripreme i nakon pripreme, kao i pre jela.

- Operite namirnice. Još uvek se ne zna sa sigurnošću da li i koliko virus opstaje na namirnicama ili pakovanjima, pa je u svakom slučaju preporuka da dobro operete sve. Ne postoji nijedan dokaz da se virus prenosi putem svežih namirnica, ali mere opreza svakako neće škoditi.

- Dovoljno je proizvode dobro oprati vodom, ne dodajte ni slučajno nikakve hemijske rastvore - upozorava Francisko Dijez Gonzales.

- Sve što je moguće termički obradite, kako biste dodatno umanjili mogućnost preživljavanja virusa.

Naravno, ako je neki član porodice zaražen, on ni slučajno ne bi trebalo da bude blizu namirnica niti da sprema obrok.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)