Američki vojnici u Evropi, Foto: Pritnscreen

IZMIŠLJENO

ISPRAVKA: Nije tačno da se HILJADE AMERIČKIH VOJNIKA ISKRCAVA ŠIROM EU! Niti da idu prema Rusiji

U pitanju je lažna vest

Objavljeno: 14.03.2020. 11:11h > 10:36h

U više medija je objavljena tvrdnja da se 20.000 američkih vojnika iskrcava se na čak 7 evropskih aerodroma i dodaće još 10.000 drugih američkih vojnika koje su već prisutni u Evropi i 7.000 drugih iz različitih evropskih zemalja.

U pitanju je lažna vest.

Navodi se da su oni "Došli da se stacioniraju ili, koristeći reči vrhunskih američkih oficira, da se "šire" po evropskoj teritoriji, kako bi započeli vojnu vežbu "Evropljanin 20" koji će početi u aprilu i trebalo bi da završi u julu!"

Takođe, navedeno je da su ili "ovi vojnici imuni na koronavirus", i postavljeno je pitanje da li to znači da virus nije toliko opasan, ili postoji već vakcina?

Ovo je prava istina:

Kako prenosi portal "Raskrinkavanje",

Luca Lobina iz italijanskog grada Pijemonta za sebe kaže da je “hipnotizer i istraživač verbalne i neverbalne komunikacije, drevnih filozofija i suptilnih energija”. Lobina je aktivan na raznim društvenim mrežama (YouTube, Instagram, Linked In, Facebook), putem kojih reklamira svoju knjigu o “promjeni svijesti”, te usluge “mentora za lični razvoj”.

Sedmog marta ove godine, Lobina - koji sebe opisuje i kao “influensera” - na Facebooku je objavio jednu u nizu svojih portretnih fotografija, koju je ovog puta propratio tekstom o velikoj medijskoj zavjeri čiji je cilj da prikrije “invaziju” američke vojske na evropski kontinent. Sve to u jeku panike od koronavirusa koja je, kako se implicira, neosnovana i namjerno izazvana - jer da je prijetnja stvarna, američkim vojnicima bi bilo zabranjeno da “putuju” u Evropu.

Status je, vjerovatno, bio inspirisan člankom koji je 2.3.2020. objavljen na stranici “Il Manifesto” (ili njegovim prenošenjem dan kasnije na “zavjerološkoj” stranici No Geoingegneri), a u kom se kritikuju vojne snage SAD-a i evropskih država zbog neotkazivanja vojne vježbe Defender Europe 2020 tokom pandemije virusa COVID-19.

Status koji je objavio Lobina podeljen je preko 380 puta - i to je bio tek početak njegovog viralnog širenja. U narednih nekoliko dana, objavu su preuzele i na svojim profilima objavile na stotine ljudi po Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Negde u ovom lancu prenošenja, potpis Luce Lobine je uklonjen, a na početak teksta, pored naslova “Nešto se dešava”, dodat je datum (10/03/20) i riječ “Trst”. Umesto slike Italijanskog “influensera”, tekstu je pridružena kompilacija fotografija vozila američke armije, koja, u kontekstu tvrdnji iznesenih u statusu, stvara dojam da slike prikazuju iskrcavanje 20.000 američkih vojnika u Italiju koje se dešava “upravo sada”. Tako je nastao konačni “viralni proizvod” koji se brzo počeo prenositi i po raznim “zaverološkim” portalima i blogovima na italijanskom i drugim jezicima, prerastavši naposletku u globalnu dezinformaciju o američkoj “invaziji”.

Šest dana nakon što je Lobina objavio svoj status, 13.3.2020, priča se prvi put pojavila i na našem govornom području, kada je prevedeni tekst na svom Facebook profilu objavio Saša Borojević. Borojević je osnivač dve škole u Beogradu (“Ruska Škola ‘Valentina Tereškova’” i “Artimedia”) i povremeni sagovornik tabloida u Srbiji, koji ga uglavnom neodređeno predstavljaju kao “analitičara”, ne navodeći konkretnu oblast njegove ekspertize.

Borojevićev status je deljen preko 5.500 puta i dobio je skoro 1.600 “reakcija”. On je, pored toga, poslužio i kao predložak za nekoliko desetina članaka koje su objavili tabloidi i anonimni portali širom regije. Borojevićev Facebook profil je i ranije bio izvor dezinformacija, specifičnog “žanra” kreiranja moralne panike (izmišljeni slučajevi “promocije pedofilije u Evropskoj uniji”, “satanizma” i sl.), koje su hitro preuzimali i prenosili tabloidi.

Odgovarajući na pitanje o izvoru cele priče, Borojević je, u komentaru na svoj status, slagao da se radi o njegovom autorskom djelu koje je sastavio sažimajući “21 analizu geopolitičkih stručnjaka iz Italije i Rusije”.

No, status koji je pokrenuo paniku oko “invazije” nije nikakva kompilacija stručnih analiza, već direktan prevod - na momente veoma nezgrapan - jednog jedinog teksta, to jest statusa koji je prvobitno objavio Luca Lobina. Preciznije, radi se o prevodu jedne od kasnijih verzija Lobininog statusa, u kojoj se već pojavljuju “Trst” i slike vojnih vozila.

Da priča bude apsurdnija, istog dana kada je Borojević pokrenuo lavinu dezinformacija objavivši prevedeni status Luce Lobine, italijanski “influenser” se na Facebooku požalio na medije koji pogrešno prenose njegov “lični stav” kao vijest, uz fotografije koje on sam nije postavio.

Lobina je bio posebno nezadovoljan što su mediji ignorisali činjenicu da se u međuvremenu “situacija promenila” - naime, nakon njegovog prvog statusa je najavljeno smanjivanje obima vježbe “Defender Europe 2020” upravo zbog širenja koronavirusa. Informacija da će u vojnoj vježbi učestvovati značajno manji broj vojnika od planiranog potvrđena je 16.3. i na zvaničnoj stranici “Defender Europe 20”, gdje je navedeno:

U odgovoru na aktuelno širenje virusa COVID-19, uskladili smo veličinu i opseg vježbe Defender-Europe 20 sa uputama Ministra odbrane. Od 13. marta, svo kretanje osoblja i opreme iz Sjedinjenih država u Evropu je zaustavljeno. Zdravlje, sigurnost i pripravnost naše vojske, civila i članova/ica porodice je naš prioritet.

U istoj objavi se navodi i da je od januara iz SAD-a u Evropu prebačeno oko 6.000 vojnika, 9.000 vozila i 3.000 komada opreme. Dakle, “iskrcavanje 40.000 vojnika” je zaustavljeno upravo u trenutku kada su regionalni portali - mahom oni iz Srbije - počeli objavljivati histerične naslove poput ovih:

U objavama o “iskrcavanju američke vojske” iznesen je niz tvrdnji od kojih su neke u potpunosti netačne, dok druge predstavljaju tek neutemeljeno povezivanje potpuno nepovezanih događaja.

Jedna od tvrdnji koja se provlači kroz tekst je ta da se američka vojska iskrcava - ili se već iskrcala - u Italiji, to jest da joj je dozvoljeno kretanje po zemlji u kojoj je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Dodatno, ističe se da je iskrcavanje vojske u Evropi započelo i pored toga što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio da će se obustaviti sav avionski saobraćaj između Evrope i Amerike (citate prenosimo u originalu, bez ispravljanja grešaka u prevodu, gramatici i pravopisu):

Kako je već rečeno, originalni status napisala je osoba iz italijanskog grada Pijemonta i u njemu nije bilo pomena Trsta, niti je tekst nastao 10. marta ove godine. Dakle, već su i vrijeme i mjesto navodnog nastanka ovog teksta - dezinformacija. No, navođenje datuma i lokacije svakako doprinosi utisku da propratne fotografije prikazuju scene “iskrcavanja američkih trupa” o kojima se u statusu govori. Ni to, naravno, nije tačno.

Raskrinkavanjem cijele priče prvi se pozabavio italijanski fact-checking portal Pagella Politica, u tekstu “Šta znamo o vežbi “Defender Europe” i kakve veze ona ima sa koronavirusom”, objavljenom 12.3.2020. U svojoj analizi, Pagella Politica navodi da je italijanski ministar odbrane, Lorenzo Guerini, 11. marta saopštio da Italija neće učestvovati u vježbi “Defender Europe 20” jer je preokupirana borbom protiv novog Sars-Cov-2 koronavirusa. Pagella Politica takođe navodi i to da je sama vježba svakako imala vrlo malo veze sa Italijom, te da ni u jednom trenutku nije bilo nikakvog “iskrcavanja” na teritoriji ove države:

Što se tiče fotografija iz viralnih objava, nijedna od njih nije nastala u Trstu, niti u Italiji, a među njima se našla i jedna koja uopšte nije snimljena u Evropi. Od 11 slika korišćenih u “viralnim” postovima, samo 4 imaju bilo kakvu vezu sa vježbom “Defender Europe 2020”. Tri od četiri takve fotografije su, pak, nastale sredinom januara, to jest prije nego što su prvi slučajevi zaraze novim koronavirusom uopšte zabilježeni u Italiji.

Kako je već navedeno, američka vojska je, baš u trenutku širenja ovih tvrdnji, odlučila da značajno smanji učešće vojnih trupa u vežbi Defender Europe upravo zbog opasnosti od koronavirusa, a ubrzo potom je obustavljeno i svako kretanje vojske između SAD i Evrope.

Ne postoji nikakav trag da je bilo koji oficir rekao da su američki vojnici zbog svog dobrog zdravlja “imuni na koronavirus”, te se ni ova tvrdnja ne bazira ni na kakvim činjenicama.

Konačno, priča je “zaokružena” teorijom zavere, to jest implikacijom da je i sama pojava pandemije dio šireg plana da se izazove “rušenje globalnog geopolitičkog sistema” - čiji je, valjda, dio bila i gotovo pa otkazana vježba Defender Europe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)