Foto: Printscreen

NAJNOVIJA VEST

VUČIĆ O KORONAVIRUSU U SRBIJI: OTKRIO BROJ RESPIRATORA, jedna klinika će se baviti SAMO OBOLELIMA

Predsednik Aleksandar Vučić se obratio naciji

Objavljeno: 12.03.2020. 20:09h > 00:49h

Predsednik Aleksandar Vučić večeras se obratio naciji povodom situacije vezane za širenje korona virusa. On je putem Javnog servisa počeo svoje izlaganje:

- Poštovani građani, smatrao sam važno da se obratim večeras. Srbija i svet se nalaze u kompleksnoj situaciji.

- Prvi put posle decenija imamo uticaj bolesti koja je pogodila svet i našu zemlju, koja utiče na pad berzi. Imamo zabranu letova iz Evrope ka SAD i to govori o dubini krize koju moramo prebroditi.

- Mi smo se pripremali i spremnije dočekali ovo od većine zemalja. Neće nam biti lakše u danima koji dolaze, imaćemo više slučajeva oboljenja

- Dve bitke moramo pobediti, jednu za zdravlje, onu koja najbrže i najefikasnije pogađa stare.Zatražio sam formiranje dva krizna štaba, na čijem čelu bi bila Ana Brnabić. Za otklanjanje posledica ekonomske štete formiraćemo tim na čelu sa mnom - rekao je predsednik

foto: RTS

- Drugo bitno je da zaštitimo javnost od pritiska!

Predsednik je najavio povećanje plate medicinskim radnicima za 10 procenata na već postojećih 15 i apelovao da se prekine sa širenjem lažnih informacija.

Predsednik je otkrio i broj respiratora.

- Danas imamo 1008 respiratora a onda ćemo imati još 500. U ovom trenutku je samo jedan zaraženi na respiratoru.

On se posebno obratio penzionerima:

- Oni su najugroženiji i molim ih da se strpe još 4 od 5 nedelja, da ostanu disciplinovani i sreća je da imamo mali broj starih koji su u bolnicama. Uspeli smo da shvatimo odakle je došao svaki virus. Kućna izolacija će biti najčešći primer izolacija, a infektivla klinika u Beogradu baviće se samo onima koji su zaraženi koronavirusom! - naglasio je predsednik Srbije.

On je rekao da je virus globalna nesreća.

- Važno nam je da ljudi ne kupuju po 20 kila brašna, imamo dovoljno svega! Nema razloga da se tako nešto dešava. U poslednja 3 dana Srbija je kupila više nego poslednjih mesec.

foto: Printscreen

- Imaćemo dovoljno svega, ali ponašajte se racionalno i odgovorno. ne treba da slušamo prazne priče. Mi ćemo vas izveštavati i nećemo kriti ni teške posledice, a biće ih, nesumnjivo. Ali, proći ćemo sve to zajedno. Razgovaraću sa Anegelom Merkel i znaću tačno šta to rade Nemci i Kinezi. Tražićemo pomoć i od Evropske Unije.

Predsednik se osvrnuo i na izbore:

- Dogovorićemo se na koji način ćemo učestvovati u kampanji i nije problem da se izbori pomere. Najvažnije je da se borimo za svakog čoveka našeg.

- Naša je obaveza da se borimo. Za svaki život i svakog čoveka. SIguran sam da ćemo uspeti da izađemo zajedno iz ovoga. Pobedićemo i ovu pošast i pokazaćemo kako smo sazreli kao narod i država. Hvala vam što razumete šta je to što država radi. Ovo je svetska muka sa kojom ćemo se boriti na najjači način.

Predsednik je naglasio da je važno očluvati ekonomiju u ovoj velikoj krizi.

- Od sutra ćemo više izveštavati o svemu, o novim merama, zaraženim, ali i izlečenim. Živela Srbija - završio je svoje izlaganje Vučić.

(Espreso.co.rs)