Foto: Uvamen / Alamy / Alamy / Profimedia

najbolje za novu godinu

Savet starih majstora za hrskavu prasetinu iz rerne: Ukus kao iz pečenjare, lepi se za prste, a lako se pravi

Nova godina je vreme kada se porodice okupljaju, domovi sjaje u prazničnom duhu, a trpeze obiluju omiljenim specijalitetima.

Objavljeno: 28.12.2025. 14:49h

Nova godina je vreme kada se porodice okupljaju, domovi sjaje u prazničnom duhu, a trpeze obiluju omiljenim specijalitetima.

Među njima, praseće pečenje zauzima posebno mesto, ali mnogi smatraju da je izazovno postići sočnost i hrskavost kao u pečenjarama. Uz ovaj jednostavan recept, to više neće biti problem - uživaćete u pečenju koje će oduševiti sve goste.

Sastojci:

komad prasećeg mesa po izboru (but, plećka) od 3-5 kg

45-75 g soli (na 1 kg mesa ide 15 g soli)

1 konzerva piva

voda

dve drvene letvice

Priprema:

Operite meso sa svih strana, a zatim ga osušite kuhinjskim ubrusom. Posolite meso ravnomerno sa potrebnom količinom soli i ostavite ga u frižideru najmanje pet sati da se iz mesa ukloni višak tečnosti.

Na veliki pleh postavite dve drvene letvice, a preko njih položite meso tako da ne dodiruje dno pleha. Sipajte dva prsta vode u pleh i stavite ga u rernu prethodno zagrejanu na 100 stepeni.

Pecite meso na istoj temperaturi, u zavisnosti od veličine, pet do sedam sati. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne, povećajte temperaturu na 250 stepeni i prelijte meso sa 50 ml piva.

Vratite meso u rernu i na svakih 15 minuta ga prelivajte sa istom količinom piva. Pecite ukupno 45 minuta dok korica ne postane savršeno hrskava.

Pečenje ostavite da se malo ohladi, a zatim ga isecite na komade željene veličine.

Ovako pripremljeno praseće pečenje biće glavni hit novogodišnje večeri, uz nezaobilaznu rusku salatu i druge praznične specijalitete. Prijatno!

Bonus video:

Espreso/direktno/TM