Foto: Andreas Berheide / imago stock&people / Profimedia

prijatno

Praznička gozba zbog koje ide voda na usta: Za ljubitelje krompira ovo će bii pun pogodak, obavezno probajte

Ovo je koji ne zahteva mnogo truda, a rezultat je uvek impresivan.

Objavljeno: 24.12.2025. 17:40h

Gratinirani krompir je jedno od onih jela koje podjednako dobro funkcioniše kao bogat prilog, ali i kao samostalni obrok.

Tanke kriške krompira, kuvane u aromatičnoj pavlaci i zapečene sa sirom, daju savršeno kremastu unutrašnjost i neodoljivu zlatnu koricu.

Ovo je recept koji ne zahteva mnogo truda, a rezultat je uvek impresivan. Zato je naš predlog ako za praznike želite da isprobate nešto drugačije.

Vreme pripreme:

  • 15 minuta + 90 minuta pečenje

Sastojci:

  • 6–8 srednje velikih krompira
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • 100 g rendanog parmezana
  • 70 g putera
  • 4–5 čenova belog luka
  • po ½ kašičice suvog peršuna, timijana i origana (po želji)
  • 1 kašičica senfa (dižon je najbolji izbor)
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašičice soli
  • 250 g sira za posipanje (ementaler, grijer, gauda ili mocarela)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Krompir oljuštite i isecite na vrlo tanke kolutove.

U šerpu sipajte pavlaku za kuvanje, dodajte so, biber, suve začine, puter, sitno seckan beli luk, senf i rendani parmezan. Zagrevajte na tihoj vatri dok se puter ne otopi i smesa blago ne provri. Kuvajte 5–6 minuta, uz povremeno mešanje.

Prelijte vruću smesu preko krompira i dobro promešajte kako bi se svi listići ravnomerno obložili. Krompir prebacite u vatrostalnu posudu – možete ga pažljivo slagati u redove ili jednostavno poravnati kašikom.

Prelijte ostatkom smese iz posude, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite najmanje sat vremena, a po potrebi i do sat i po, dok krompir potpuno ne omekša.

Zatim skinite foliju, pospite rendanim sirom i pojačajte temperaturu rerne na 220°C. Zapecite još oko 15 minuta, dok sir ne dobije lepu zlatnu boju.

Poslužite toplo, kao savršen prilog uz meso ili kao samostalno, kremasto jelo koje osvaja na prvi zalogaj.

Bonus video:

(Espreso/24sedam/K.O./prenosi:B.S.)