detalji su tu!
Prodavci se nadaju da ovo ne znate! Ako vidite ove cifre na NALEPNICI na VOĆU, obavezno ih vratite na policu
Kako čitati PLU kodove?
Kada uzmete komad voća ili povrća u prodavnici, možda ćete primetiti malu nalepnicu na kori sa brojevima. Ove brojeve na etiketi voća i povrća često sadrže važna obaveštenja.
Broj na etiketi je PLU kod, odnosno kod za proveru cene. PLU kodove koriste supermarketi još od 1990-ih kako bi pomoću njih lakše identifikovali voće i povrće, omogućili tačno naplaćivanje i bolju kontrolu zaliha. Međutim, etiketa nije tu samo zbog naplate.
- Oznake na hrani mogu vam mnogo reći o onome što jedete i pomoći vam da donesete informisane odluke o hrani za vas i vašu porodicu - kaže Viki Lejn, lekar interne medicine.
Kako čitati PLU kodove?
Više od 1.400 PLU kodova dodeljeno je različitim vrstama voća i povrća. Ove kodove dodeljuje Međunarodna federacija za standarde proizvoda (IFPS), a oni su dobrovoljni.
Četvorocifreni ili petocifreni brojevi identifikuju proizvod, ukazujući na veličinu, metod gajenja, vrstu hrane (na primer, jabuka ili pomorandža) i sortu (poput Zlatni delišes).
Dobrovoljne oznake vam govore da li kupujete organski ili konvencionalno gajeno voće i povrće.
Organsko gajeno voće i povrće ima etikete sa pet cifara koje počinju brojem 9.
Konvencionalno gajeno voće i povrće ima etikete sa četiri cifre.
Ako kod sadrži više od pet cifara, to nije deo međunarodno standardizovanog sistema.
Organsko vs. konvencionalno: Koja je razlika?
Organsko gajeno znači da su korišćeni prirodni đubriva umesto sintetičkih hemikalija.
Organska poljoprivreda koristi kompost i stajsko đubrivo umesto hemijskih đubriva. Koriste se insekti, ptice i/ili zamke umesto sintetičkih pesticida. Rotacija useva, malčiranje i ručno pljevljenje zamenjuju sintetičke herbicide. Organsko voće i povrće obično se gaji bez genetskog inženjeringa ili modifikacija.
Kardiohirurg otkrio koje voće produžava život: Ima najmanje šećera, a najviše blagodeti za creva i srce
Konvencionalno gajeno znači da su korišćeni sintetički pesticidi i đubriva kako bi se pospešio rast i sprečile bolesti.
Proizvodi mogu biti označeni kao organski ako su sertifikovani kao gajeni na zemljištu na kojem tri godine pre žetve nisu korišćena sintetička đubriva i pesticidi, prema podacima Saveznog ministarstva poljoprivrede (USDA).
Organska hrana je obično skuplja, uglavnom zbog ograničenih zaliha i dodatnog rada i troškova proizvodnje. Međutim, kod konvencionalnog gajenog voća i povrća imate opcije. Samo proverite koji proizvodi imaju najmanje ostataka pesticida.
Neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG) svake godine objavljuje „Vodič za kupovinu pesticida na voću i povrću“, koji navodi voće i povrće sa najvećim i najmanjim sadržajem pesticida.
Bonus video:
(Espreso/Ona.rs/Scripps)