Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

mnoge zanima

Šta uraditi ako se tešto ne diže? Ubacite ovo u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za 5 minuta

Tajna za kojom tragate krije se u jednoj običnoj namirnici iz kuhinje.

Objavljeno: 22.12.2025. 07:50h

Mnogima se dešava da priprema domaćeg peciva krene naopako već na prvom koraku. Često se desi da testo se ne diže uprkos trudu, dobrom receptu i toploj prostoriji. Umesto da bacate sastojke i gubite vreme čekajući satima, postoji jednostavan način da se kvasac „natera“ na rad.

Tajna za kojom tragate krije se u jednoj običnoj namirnici iz kuhinje – jabukovom sirćetu. Samo jedna mala kašičica ovog dodatka može potpuno promeniti ishod vašeg mešenja.

Zašto jabukovo sirće pomaže kvascu?

Kada se desi da testo se ne diže, problem je obično u tome što kvasac nije dovoljno aktivan ili je brašno previše „teško“. Sirće ovde igra ulogu prirodnog poboljšivača. Kiselina pomaže glutenu da postane rastegljiviji, a istovremeno podstiče kvasac da brže oslobađa gasove.

Ne brinite za ukus, jer se u gotovom pecivu apsolutno ništa ne oseća. Sve što dobijate je neverovatna mekoća i volumen koji se inače postiže samo uz profesionalne aditive. Ide ko podmazano, čak i sa najobičnijim tipom brašna.

Kako se pravilno koristi ovaj trik

Nema potrebe za komplikovanjem, cela procedura traje par trenutaka. Bitno je samo da ispratite redosled kako bi reakcija bila prava.

  • U šolju sa mlakom vodom (ili mlekom) dodajte prstohvat šećera.
  • Izmrvite kvasac, a zatim odmah sipajte kašičicu jabukovog sirćeta.
  • Sve lagano promešajte i ostavite na toplom mestu.

Nećete verovati koliko brzo će se stvoriti gusta, bogata pena. Za manje od pet minuta, smesa će biti spremna za mešanje sa brašnom, a vaše testo će biti lakše nego ikad pre.

Šta još uraditi ako testo se ne diže?

Ponekad je kvasac jednostavno star, ali ovaj trik često „vaskrsne“ čak i takve situacije. Ipak, vodite računa da tečnost nikako ne bude vrela, jer to ubija gljivice kvasca u sekundi.

Kada primenite ovaj savet, videćete da svako testo raste kao ludo, bilo da pravite običan hleb, pogaču ili lisnate kiflice. Provereno radi svaki put i štedi živce onima koji nemaju vremena da čekaju po tri sata da im naraste hleb.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)