alarmirao
"TO JE MRTVA HRANA KOJA ENORMNO PODIŽE ŠEĆER": Čubrilo ocrneo doručak u kojem se Srbi dave! Zagrmeo na glas
Iako su lake i brze za pripremu, doktor Dejan Čubrilo nema baš lepo mišljenje o njima.
Za ovsene pahuljice mnogi kažu da su najzdraviji izbor za početak dana, međutim istina bi mogla biti drugačija.
Iako su lake i brze za pripremu, doktor Dejan Čubrilo nema baš lepo mišljenje o njima.
Zdrava ishrana jedan je od prioriteta savremenog čoveka, jer podrazumeva unos namirnica koje pružaju organizmu potrebne nutrijente, vitamine i minerale. Ovsene pahuljice spadaju među najpopularnije obroke jer su jednostavne i nutritivno bogate. Ali, dr Dejan Čubrilo, profesor medicinske fiziologije, specijalista medicine sporta i lekar koji je stekao epitet eksperta za metaboličke poremećaje, smatra da ipak nisu svemoćne.
– Najzdravija hrana koja postoji na ovom svetu – to je krompir, sočivo, pasulj, kinoa, amarant, ječam… To su sve fenomenalne namirnice – kaže ugledni lekar.
A ovsene pahuljice? Najčešće ih jedemo ujutru za doručak ili ih dodajemo u smuti, često se koriste i kao osnova za energetske pločice. Obezbeđuju telu vlakna, vitamine, energiju, izbvor su ključnih hranljivih materija, te ih preporučuju mnogi nutrucicionisti. Međutim, doktor Dejan Čubrilo kaže sledeće:
– Ne. Dakle, ovsene pahuljice su mrtva hrana koja enormno podiže šećer.
(Espreso/blic žena/prenela PV)